– Det kan man verkligen slå fast, för 1943, när föreningen bildades, var Åselstad ett genuint, idylliskt sommarstugeområde medan det idag finns nästan enbart åretrunt boende här och övervägande nybyggda villor, konstaterar Jörgen Malmgren, som tillsammans med Anders Eliasson och Bengt Rosén sammanställt jubileumsskriften.
Från stenåldernEn skrift på hela 97 sidor, som är fyllda med gamla och nya bilder och massor av berättelser från de gångna åren. Och inte bara de senaste 70, utan man får även veta lite om Åselstads historia ända från stenåldern:
– Vi tyckte det var kul att lite kort berätta om stenåldern, då ett kvartsbrott funnits här. Kvartsen användes vid jakt i havsbandet då Åselstads numera högsta berg var kobbar i i en skärgård. Vattnet gick då 25 -30 meter över Ensjöns nuvarande nivå. Fynden efter en järnåldersboplats och gravfynden som hittats från samma tid gör också Åselstad till en arkeologiskt intressant plats där utgrävningar har genomförts säger Jörgen Malmgren.
FörvandlingsnummerMen mest handlar förstås skriften om de senaste 70 åren och det stora förvandlingsnummer som området genomgått.
– Framförallt efter 1997, när Norrköpings kommun drog fram vatten- och avloppsledningar i området och den stora byggboomen av hus för året runtboende inleddes, säger Kurt Neuman, ordförande i föreningen.
– Idag finns det bara ett fåtal sommarstugor kvar i Åselstad och de lär minska ännu mer i framtiden.
Läs mer i fredagstidningen.