Åsa valde mambolivet
NORRKÖPINGVar femte ung vuxen bor hemma hos sina föräldrar. Andelen så kallade mamboar är nu 18 procent från att ha varit 15 procent 1997. Orsaken är brist på lägenheter. Det visar en undersökning som SKOP har gjort på uppdrag av Hyresgästernas Riksförbund. En av dem är Åsa Sköldestig, 21, i Norrköping.
Åsa Sköldestig är en av de många unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
Åsa Sköldestig har bott mambo sedan i maj. Innan dess delade hon lägenhet med en kompis några månader. Men när det inte fungerade, flyttade hon hem igen.
- För mig går det bra. Jag kommer bra överens med mina föräldrar. Men för de ungdomar som inte gör det men ändå inte kan flytta hemifrån är det svårt, säger hon.
Nio av tio mamboar uppger att de vill flytta hemifrån inom ett år. Åsa Sköldestig hör till dem som inte känner det behovet just nu. Just nu läser hon på Campus till grundskollärare. Då är det praktiskt att bo hemma. Men hon tror inte att det är så svårt att få en bra lägenhet i Norrköping idag. Hyrorna är på en vettig nivå, och det finns små lägenheter att hyra.
<b>Svårt i Linköping</b>
Åsa Sköldestig studerade ett år på Linköpings universitet. Hon vet att det är betydligt svårare att få en liten lägenhet med rimlig hyra där.
- Linköping har varit en studentstad i många år och har därför alltid en stor inflyttning av nya studenter som behöver lägenheter. Risken är att situationen blir mer lik Linköpings här i Norrköping om några år. Norrköping har nyss blivit en studentstad, säger hon.
I Norrköping har det byggts ganska mycket studentlägenheter. Nu finns det till exempel tomma lägenheter i Navestad och Hageby.
- Än så länge kan man vara kräsen när man väljer lägenhet i Norrköping och få bo nära Campus och centrum. Om några år kanske man inte kan välja lika lätt, säger Åsa Sköldestig.
Åsa Sköldestig vet att det kan vara svårt för studenter att få lägenhet. De får inget studielån på sommaren och det händer att hyresvärdar är skeptiska och vill att någon ska gå i borgen för dem. Hon tycker själv att det är en självklarhet att alla som vill ska kunna få en liten och billig lägenhet.
<b>Får inte neka studenter</b>
- Möjligheten att flytta hemifrån måste finnas för alla. Hyresvärdar bör inte neka studenter eller unga arbetslösa en egen lägenhet. Så ska det inte behöva vara, säger hon.
Det är svårast att få en lägenhet i de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Också i studentstäderna Uppsala, Lund och Linköping är det svårt att flytta hemifrån.
I år uppgav 61 procent att det var svårt att hitta bostad i sin hemort. 1997 var siffran 41 procent. Det behövs 190 000 nya bostäder för att klara bostadsbehovet bland de unga.
Barbro Engman, ordförande i Hyresgästernas Riksförbund, skrev i går på DN Debatt att bristen på boende för de unga vuxna betyder att bostadspolitiken är i kris. Förr kunde man skylla deras bostadsproblem på dålig ekonomi och arbetslöshet. Men det håller inte idag. Marknaden klarar inte bostadskrisen. Därför måste samhället ta över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!