Ärrad klenod får nytt liv
NORRKÖPING I början av april köper Malin ett bord. Grejen är att hennes profession är att göra gamla slitna möbler vackra igen. Det lever hon på, men si det här bordet, det köpte Malin till sig själv, det var något hon ville äga. - Men det kostade skjortan, säger hon och låter belåten.
Malin Janzon jobbar med sitt rokokobord. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Trävirkets faner är i furu men ska få nytt i valnöt, de svarvade delarna är av björk.
- De är oftast det, det är lämpligare, säger Malin Janzon.
Hon har just hunnit skrapa bort lite färg när vi kommer. Så ska träet repareras och det nya stycket faner läggas på.
Tiden går. Som med många stora projekt kommer mindre emellan. Det är nästan slut på sommaren när vi får se på nästa fas. En massa vindlingar i träet nere vid foten har krävt ett oändligt känsligt pillande med kniv, färgen ska bort och träet får inte ta skada.
I november har bordsytan hunnit få ett lager fin valnötsfanér. Det slipade träet omkring ska betsas till samma ton som valnöten - som ska få flera flera lager av klar lack.
Nästa moment är spännande. Själva bordslådan ska också få valnötsfanér. Runt om, det ska sitta lagom hårt och fixeras med ett spännband - en ny erfarenhet för Malin. Så finns det en smal kant där också som ska betsas till rätt ton. Liksom benen eller "foten". Nu är nästan all gammal färg borta. Där finns en spricka som Malin väljer att behålla. Målet är inte att bordet ska se nytt ut, bara få nytt liv.
Spännbanden tas av, de som satt runt ett "skärp" av plexiglas. Så på med lim, det vita, tunt men jämnt. Det gäller att jobba snabbt och totalkoncentrerat, limmet får inte börja torka innan fanéret läggs på, viktigt med samma spänning runt om - som alltid handlar det om att "ha det i fingrarna". Sådant som bara kommer av erfarenhet.
Malin har lärt sig som lärling. Av pappa Stickan Janzon sedan hon var två år då hon målade sin första möbel.
- Jag fick alltid vara med, säger hon. Aldrig att någon sa att jag inte skulle klara något eller akta mig. Så småningom fick jag en praktikantplats ett par år och lärde mig ännu mer.
Pappa finns i bakgrunden nu också. Nödvändigt ibland med två hjälpande händer.
Efter klistrandet ett dygn att torka på, sedan ska det skäras och slipas. En kvadratmeter fanér av den fina valnötsroten kostar tusen kronor - kanske inget för hobbyreparatören.
En månad före jul läggs betsen på runt bordssargen. Den rätta bruna tonen, en T-rödbaserad bets som Malin tycker är den bästa att jobba med. Bordsskivan har fått några lager mattlack och har slipats däremellan. Flera lager återstår. Hela bordsbenet ska också betsas, jämnt och, som vi kan se, med fingertoppskänsla. Det börjar se ut som det närmar sig ...
FÄRDIGT! Det är 4 december. En stolt och glad Malin har fått en ny klenod till sitt hem. Även katten Svinto verkar nöjd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!