Arg och besviken
- Jag är förstås arg och besviken. Aldrig trodde jag, att de skulle dra in växeln helt, säger Carina Sonhem. Hon är en av de 19 som sagts upp i Norrköping, sedan Skanska köpt Sydkraft ServicePartner. För hennes del var motiveringen, att telefonväxeln ska flyttas över till Malmö.
Carina Sonhem är arg och besviken. Efter 29 år på vad som genom åren hetat Affärsverken, Norrköping Miljö & Energi m m har hon nu sagts upp av Skanska. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Då år 1976 var hon bara 17 år gammal. Kunde ju också mycket väl ha fortsatt studera på gymnasienivå, hade funderingar på att bli förskollärare. Men när man nu fick jobb och lön så där lätt och behändigt, då fick det vara bra med studierna. Så Carina Sonhem blev kvar på Affärsverken, som sedan hann byta namn några gånger om. Till Norrköping Energi, Norrköping Miljö & Energi (NME) och allt vad det nu var.
1998 kom hon över till växeln. Året efter gjorde Norrköpings kommun sin första utförsäljning av NME, varvid Sydkraft tog över 49 procent av aktierna. Sedan såldes ju även återstoden, från januari 2001 var Sydkraft ensam ägare. Då blev det med ens nya tider.
Flera dotterbolag
Gamla NME delades nu upp i ett flertal dotterbolag till Sydkraft - för vatten, el, nät m m. Som en del av växeln hamnade Carina i Sydkraft ServicePartner (SSP), med ca 60 anställda i Norrköping. Förutom växel och reception ingick där även företagsservice av olika slag.
Bolagiseringen innebar nya förhållanden, plötsligt fanns nu tydliga gränslinjer inom vad som tidigare varit ett enda sammanhållet företag. Nu gjorde man i stället betalda tjänster åt varandra. De företag som SSP slutit avtal med om att serva var också till allra största delen andra Sydkraft-bolag.
Dessa avtal löper ut nu till årsskiftet, och företagsledningen gick under våren ut med, att med de nya avtalen skulle arbetsuppgifterna komma att minska kraftigt (något som facket ifrågasatte). Därför måste folk sägas upp, varsel lämnades också in till länsarbetsnämnden. Förhandlingar med facken inleddes.
Medan dessa pågick som bäst såldes hela SSP till Skanska och kom då i stället att ingå i ett av dess dotterbolag, med huvudkontor i Malmö.
Flytta växeln
Möjligen var det i den vevan, som det kom på tapeten att också flytta över växeln i Norrköping till Malmö. Det fick dock inte Carina Sonhem och hennes kolleger veta någonting om. Tvärtom var de fullt sysselsatta med att centralisera olika telefonväxlar till Norrköping.
- I maj kom vår chef och sa att det skulle bli förändringar. Noll till två personer på vår enhet skulle kunna komma att beröras, säger Carina.
Men det där med noll lät ju lugnande, och under alla förhållanden kände sig Carina säker i sadeln med sina 28 år i företaget.
Det var visserligen inte mycket, som sipprade ut från de fackliga förhandlingarna. Men Carina var runt till andra orter och hjälpte till med omställningarna av telefonväxlarna där till Norrköping, så sent som i mitten av juni var hon i Nässjö. Norrköping verkade vara på god väg att bli ett slags central växel.
- Man kämpade som ett djur för att hinna med. Och sen efter bara fjorton dar så får man höra att det är slut här. Klart att man blir arg och besviken då, säger Carina.
Blev förvånad
Den 1 juli kom nämligen en chef upp från Malmö och hade enskilda samtal med dem alla. Det var då som en mycket förvånad Carina Sonhem fick veta, att hon var uppsagd. Chefen hade med sig ett papper för henne att skriva under, med uppsägning "på grund av arbetsbrist". Tre av de fyra på hennes enhet blev uppsagda.
- De hade sagt, att vi var så proffsiga och duktiga. Själv har man ställt upp, sprungit hit och dit och aldrig sagt ifrån om något. Så man blir ju förvånad, när de i stället slår undan benen på en, säger Carina.
Det retar henne att de invaggades i falsk säkerhet, att de inte fick veta något om att hela Norrköpingsväxeln var i fara. Liksom att de inte ens fått chansen att flytta över till Malmö.
Med ett års uppsägningstid har Carina nu sin anställning kvar till och med juni nästa år. Hon räknar med att bli "arbetsbefriad" från årsskiftet, då Norrköpingsväxeln läggs ner. Kanske kan hon sedan, med fortsatt lön i sex månader, få någon hjälp att komma vidare av Trygghetsrådet.
Inte ens gymnasium
- Det är ju inte lätt, när man inte ens har gymnasium, säger hon. Men man får väl ge sig ut och slåss med alla andra.
Sammanlagt har många tvingats gå sedan Sydkraft tog över NME. Enista AB, f d kommunens parkskötsel, har sagt upp ett antal anställda både i fjol och i år. Den gamla fordonsavdelningen outsorcades för att sedan helt försvinna, post och vaktmästeri har avvecklats till andra bolag.
Nu står alltså växeln m m på tur. Enligt uppskattningar kan det vara 80-90 NME-anställda som mist jobbet efter kommunens försäljning av sitt bolag.
I nästa vecka ska Carina Sonhem börja jobba igen efter semestern.
- Någon arbetsglädje känner jag inte. Men jag måste ju gå dit och göra min plikt, säger hon.