Årets hetaste dagar – värmerekord i Norrköping

Är du redo för årets hetaste dagar i Norrköpingsområdet? SMHI flaggar för mycket höga temperaturer i helgen.

Helgen kommer att bli mycket varm i Norrköping med omnejd. SMHI:s Linus Karlsson flaggar för höga temperaturer de närmaste dagarna.

Helgen kommer att bli mycket varm i Norrköping med omnejd. SMHI:s Linus Karlsson flaggar för höga temperaturer de närmaste dagarna.

Foto: TT

Norrköping2021-06-18 09:45

Fyll på kroppen med vätska. Bunkra frysen med is – och skydda dig mot en stekhet sol under dagarna tre.

På vissa håll i länet kan det bli uppemot 35 grader varmt i helgen. Under fredagen uppmättes 34,3 grader i Kolmården vilket kan ha varit varmast i landet. I Norrköping uppmättes 33,3, rekord för juni månad, enligt SMHI.

Som utfärdat en klass 1-varning för höga temperaturer i helgen. Det kommer att bli riktigt besvärligt på sina håll för människor och djur och de som brukar ha besvär ombeds hålla sig i skuggan eller på annan plats där solen inte bränner lika mycket. Rådet är naturligtvis också att dricka mycket vatten.

På fredagsmorgonen hade varningen utfärdats i sju län: Skåne, Kronoberg, Jönköping, Östergötland, Sörmland, Södermanland och Kalmar.

Den varma luften har letat sig upp från södra Europa där man också haft ovanligt höga temperaturer under den senaste veckan. Det är framförallt i östra Götaland och i östra Svealand som temperaturen på många håll väntas nå över 30 grader.

Även om kvicksilvret ser ut att sjunka något i nästa vecka så handlar det fortfarande om fint sommarväder för de som älskar sol och värme.

– Vad vi kan se så blir det runt 25 grader i början av nästa vecka. Det är vad vi brukar kalla högsommarvärme, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Någon lindring i form av moln eller vindbyar kan SMHI inte utlova – även om det inte är otroligt att några delar av 011-området får känna på lite svalka under helgen.

– Det blir varmt. Och spännande att se hur det blir, säger Linus Karlsson.

De allra högsta temperaturerna som uppmätts i Sverige är 38°C, dels i Målilla i juni 1947, dels i Ultuna i juli 1933. Målilla ligger i östra Småland där man ofta kan skryta med att vara varmast i landet, enligt siffror från SMHI.

Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.
Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!