Hon var en av dem som tidigt insåg att det skulle krävas samarbete över blockgränsen för att få en stabil majoritet.
Nu regerar det största partiet, Socialdemokraterna, tillsammans med de tre mittenpartierna C, FP och KD, Norrköping.
– Vi kom lindrig undan i Norrköping, att vi kunde få ihop den här Kvartetten. Om man ser på många andra kommuner i Sverige har de suttit till nu. En del är inte klara än med hur man ska göra. Så det löste sig väldigt bra, måste jag säga, säger Karin Jonsson, 52.
Hur mycket betydde personkemin i att få ihop den här nya konstellationen?
– Det betyder mycket. Absolut. Man jobbar så väldigt nära varandra i en kommun, så man måste ha förtroende för varandra.
Hur tycker du att samarbetet fungerar?
– Nu har vi bara hållit på ett par tre månader, men hittills har det gått bra. Vi har inte haft några större meningsskiljaktigheter. Det har varit mest vardagliga frågor som ska lösas.
Karin Jonsson menar att i stort sett alla partier, inte bara Kvartetten, är överens om de stora dragen: att öka utbildningsnivån och förbättra näringslivsklimatet.
Namnet Kvartetten, det förslaget kom från Lars Stjernkvists (S) hustru Laila, avslöjar Karin Jonsson.
– Kvartetten - vi är ju en musikstad. Det är mycket musik i Norrköping.
Efter 20 år i opposition och åtta år som oppositionsråd har Karin Jonsson nu fått flytta upp till tredje planet i Rådhuset, maktens korridorer, med utsikt mot Drottninggatan.
– "Makten" - det är ett negativt ord. Det handlar mer om att man fått förtroende och mer inflytande.
Hon har märkt att det nu är mer viktig än vanligt vad man säger. Och fler har börjat ringa, sedan hon blivit miljökommunalråd och ordförande i tekniska nämnden. Ett exempel är en krögare som hört av sig om problemet med att det fattas toaletter i den populära Strömparken, vilket gör att många vill in på restaurangerna och låna toaletterna. Det blir en träff i januari om det.
En förändring har också varit att ha haft hjälp av tjänstemannaorganisationen i budgetprocessen istället för att som i opposition göra allt själv. Om att oppositionen anmärkt på att allt kommit fram sent säger hon att det är "politisk träta". Hon tycker också att det är trist att formsaker tar större plats i debatten än det politiska innehållet.
– Moderaterna är lite småsura på oss och Sverigedemokraterna är förbannade för att de inte får vara med överallt. Miljöpartiet är inte så sura, men Vänsterpartiet har varit väldigt besvikna.
Det är inte bara på det politiska planet det har hänt mycket i stan.
– Det har blivit en ansiktslyftning i hela Norrköping och det byggs väldigt mycket nu, säger Karin Jonsson och lyfter också fram stora evenemang, som Bråvallafestivalen.
– Det märks att staden är på gång. Det stora bekymret är att vi har en så hög arbetslöshet, och låg utbildningsnivå.
– Om man ser framåt har vi stora projekt: Inre hamnen och Ostlänken.
Däremot har det varit för lite intresse för utveckling av de yttre kommundelarna, säger hon. En områdesutvecklingsgrupp ska ta tag i det, liksom i stadsdelsutveckling.
När hon ser framåt har hon en vision om att med skogen i centrum kombinera ny teknik med bra miljö. Kanske bygga mer i trä eller göra viskoskläder.
– Tänk om vi kunde bli en ny textilstad.
För att summera: 2014 har varit ett spännande år.
– Det är det alltid när det är valår. Man vet aldrig hur det slutar, säger Karin Jonsson och skrattar.