Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åren går men förnedringen består

NORRKÖPING
Ingen 15-16-åring kan undkomma: Börjar man gymnasiet på Ebersteinska i Norrköping eller Folkungagymnasiet i Linköping ska man förnedras och skändas.
Det heter nollning och handlar om att man ska visa sig vara av rätta virket.
Klarar man sig igenom får man vara med.
Klarar man sig igenom får man biljett till det avgörande: Den Stora Supfesten.
Om detta ska Per Wichmann från Norrköping berätta i en 53 minuter lång film i TV2 på onsdag med snabbrepriser fredag eftermiddag i TV1 sent på söndag. Filmen heter Frackar och grisnollor - riter i förbrödringens tecken.

Bilden är från Per Wichmanns film.

Bilden är från Per Wichmanns film.

Foto:

Norrköping2002-08-24 00:00
Per Wichmann gjorde ett reportage i Folkbladet tillsammans med dåvarande reportern Wiwi Samuelsson om skolornas nollning som den såg ut 1985. Det väckte stor uppmärksamhet och efter det blev det förbjudet med nollning på Ebersteinskas skolområde.
Så nu hålls välkomstceremonin strax utanför. Och vad gäller dryck går gränsen vid lättöl.
Så långt är alla välinformerade, lärare och föräldrar.
För inte vill man tala om hur det går till på den Stora Festen, den som hålls i till exempel en klubblokal i Simonstorp. När treorna har fixat alkoholen och där det är så bra med alla smårum dit man kan skyffla in de som tuppar av.
- Det handlar verkligen om råsupa, säger Per Wichmann. Man häller i de yngsta sprit, från hinkar. Men det är mycket välorganiserat med bussar och tider. Till exempel får man böta 600 om man spyr i bussen ...

<b>Mot rännstenen</b>
Frackarna är alltså treorna. De börjar sin skoltermin med en riktig festvecka där de dricker varje kväll. På torsdagen är det den så skojiga rännstensgången där alla går Drottninggatan fram med en fot i rännstenen.
Nollorna får gå igenom olika prov som ofta har med insmörjning av gamla matrester, ketchup och lervälling att göra. Killarna gör armhävningar över flickor som ligger på rygg på marken. Varje år är det taftning i Vasaparken, nollorna får dricka en blandning av fil, surströmming, konsistensgivare och allt förskönat med exempelvis grön karamellfärg. Starköl för nedsköljning. Och sång:
"Armen i vinkel/blicken i skyn
så vare menat/wisky och renat
vårt mål/alkohol/för den som tål
Skål."
- När det var som mest kritik mot det här hittade man på att samla pengar till barncancerfonden, berättar Per Wichmann. Men av de pengar som frackarna måste betala, 1.200 per person, går allt till veckans festande. 140 frackar, som är aktuell siffra, har alltså betalt 168.000 kronor. Och förra året fick barncancerfonden 1.954 kronor från det här hållet, medel från utomstående föräldrar och kamrater.

<b>Vidrigt och kränkande</b>
På Folkungagymnasiet får de som inte vill vara med bära ett märke väl synligt. Då slipper dom.
- Jag tycker det här är vidrigt och kränkande, säger Per Wichmann. Det sägs att man är med "helt frivilligt", men hur fri är man att välja när man är ny och inte känner någon? Vill man ha kompisar så gör man sig själv till offer. Belöningen är att få kompisar, att få vara med på festen och att få ge igen när man själv blir trea. Då får man själv utnyttja sin maktposition.
Inför föräldrar och lärare sker nollningen öppet. Det är under "lättölsperioden". Men när bussen går iväg till okänt mål finns de inte med.
- Det upprörande är att ingen vuxen gör något för att stoppa den här skändningen, säger Per Wichmann. Något liknande skulle aldrig få förekomma någon annanstans i samhället. Men trots att alkoholkonsumtionen ökar - bara senaste året med tio procent - är de vuxna handfallna. Föräldrar, lärare, politiker, polis - ingen gör någonting.
Enligt Wichmann åkar nollningen och han nämner Göteborg, Borlänge, Stockholm och Malmö.
- Min avsikt med filmen är naturligtvis att väcka opinion. Jag vill att de som försvarar nollningen som "gammal tradition" ska veta att det är en missuppfattning.
Han ser nollningen som ett rollspel där deltagarna mest är "adrenalinstinna hannar" som kan göra vadsomhelst när dom dessutom blir berusade.
- Kanske ser ungdomarna det hela på ett annat sätt när de får se filmen och ser utifrån vad som händer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om