Arbisungdomar: Ge oss en hjälpande hand
NORRKÖPINGEtt 20-tal ungdomar från Arbisakademin kom i går till förvaltningshuset Rosen för att ta chansen att under allmänhetens timme före kommunfullmäktigemötet träffa politiker och vädja om hjälp med att rädda den nedläggningshotade anrika Arbisteatern och verksamheten där.
Vi vädjar om hjälp från er med att betala hyran så vi kan rädda teatern, sa Emma Lindén, 21, till politikerna i förvaltningshuset Rosen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Ungdomarna gjorde klart för politikerna att man förgäves, gång på gång, sökt bidrag, men fått avslag från kultur- och fritidsnämnden. De berättade att de fått rådet att söka Rotkraftspengar, men nu är det stopp för det projektet.
Nu står man där med en hyresskuld på 600 000 kronor. Hyresvärden har låtit dem spela teater i huset ett helt år utan att ta betalt, men nu är det stopp. Nu skulle det behövas 1,2 miljoner kronor för att kunna stanna kvar i huset och spela också nästa år. De pengarna finns inte idag.
<b>Jobbar ideellt</b>
- Ska en hundraårig tradition avbrytas och läggas ned? undrade Daniel Mitsogiannis, 18 år, en av de många ungdomar som arbetar ideellt med amatörteaterverksamheten på Arbis.
Han och de andra vittnade om det stora engagemang som finns på Arbis.
- Man lägger ner sin själ i det, säger Emma Lindén, 21.
Det har varit många turer kring Arbis.
- Vi som känner att vi drabbas är inte så insatta i ekonomin och den biten. Alla ungdomar som kommer till Arbisteatern - för dem är det en utbildning, säger Camilla Lindberg, scenmästare som har en 16-årig dotter i verksamheten.
Arbis är idag ett mellanled, innan ungdomarna söker sig vidare till högre utbildningar och en eventuell proffskarriär. För andra är det enda chansen att stå på scenen.
Vart ska alla ungdomar som idag kommer från stans alla musikklasser, Djäkneparksskolans dansklasser, och från De Geers estetiska program ta vägen i framtiden? undrar Camilla Lindberg.
Och enligt ungdomarna riskerar anrika Arbisteatern nu at omvandlas till kontor.
- Nu är det kris. Efter den 18 november har vi inte Arbisteatern kvar, säger Daniel Mitsogiannis som påpekade att Arbis betyder mycket för Norrköpingsborna, unga som gamla.
<b>Verkade tagna</b>
De politiker som råkade finnas på plats vid allmänhetens timme i Rosen före kommunfullmäktige verkade lite tagna på sängen av Arbis-gängets oanmälda besök. Till att börja med fanns ingen i kommunledningen på plats och ungdomarna fick höra att de kommer sent i processen, att att kultur- och fritidsnämnden fått prioritera utifrån sin budget, och att kommunens ekonomi inte är god.
Ulla Petterson Carvalho (s), ordförande i fullmäktige, ryckte in och benade ut problemen. Det handlar om två frågor, menade hon. Var ska teaterverksamheten utövas efter den 18 november och vad ska ske med huset?
- Det är inte kommunen som äger huset, det är privatägt, påpekade hon.
- Vi vill vara kvar i huset, hjälp oss med bidrag så teatern kan räddas, vädjade ungdomarna.
<b>"Synd om Arbis försvinner"</b>
- Om man ser bakåt i tiden så är det inte första gången det är kris på Arbis. Kommunen har gått in och stöttat med bidrag och lån. Det är inte så att Norrköpings kommun varit ointresserad, sa kommunalrådet Rita Eklund (s).
- Det vore otroligt synd om Arbis försvinner efter 100 år, menade Rodi Ailert (v).
Ulla Petterson Carvalho fick i går ta emot en tjock bunt listor med hundratals insamlade namnunderskrifter mot nedläggning av Arbisteatern.
Ungdomarna undrade hur de kunde lyfta frågan politiskt till fullmäktige och fick rådet att försöka få någon ledamot att skriva en motion i ärendet eller göra en interpellation.