Arbetstiderna stötesten för ny ambulansfirma
NORRKÖPINGI dag börjar lokala förhandlingar mellan Kommunal och Ulfab om ambulanssjukvården i Östergötland. Ulfab tar 1 januari 2002 över från Falcks.En av de frågor som väckt debatt redan innan några förhandlingar startat är arbetstiden. Ulfab har i dag 48-timmars arbetsvecka på sin ambulansstation i Lerum.
Grundlönen baseras på 38,25 timmars arbetsvecka och vid dygnstjänstgöring jour upp till 48 timmar.
I dag arbetar ambulanspersonalen 42 timmar plus övertid.
- Det är en missuppfattning från arbetsgivarens sida, säger ombudsman Jörgen Andersson på Kommunal. Det finns ett EU-direktiv som säger att man får arbeta i genomsnitt 48 timmar i veckan i högst 16 veckor.
- Avtalet med Biltrafikens arbetsgivareförbund har 38,25 timmar som grund och att sedan 12 timmars jourtid får läggas på. Det blir alltså mer än 48 timmar. På detta får inte övertid läggas ut.
- Det är ett avtal som passar små taxiambulansstationer med bilen hemma i garaget hos ägaren. För större städer som Norrköping och Linköping är det direkt olämpligt, det tror jag vi kan bevisa för det nya entreprenadföretaget.
- Det är förstås problem för facket med byte till en helt ny arbetsgivarorganisation, Biltrafikens arbetsgivareförbund, med ett helt annat avtal än det Falcks har, säger Ulf Lindskog, ägare till Ulfab.
- Avtalet ger oss möjlighet att lägga ut schemat på 48 timmar. Vi planerar att arbetsmiljöcertifiera ambulanssjukvården i Östergötland senast 2003. I detta sammanhang diskuteras arbetstiden och vi vill nå en lösning som innebär den bästa arbetsmiljön.
På ambulansstationerna vill personalen ligga lågt och avvakta resultatet av förhandlingarna.
- Jag förstår att personalen känner oro när det blir en helt ny arbetsgivare, säger Lindskog. Ett problem är att vi inte kan gå in på stationerna och informera om oss så länge verksamheten har en annan arbetsgivare. På något sätt hoppas jag ändå att vi ska få ut information när förhandlingarna är klara.
Förhandlingarna med Kommunal väntas ta ett ar månader.
Ytterligare ett orosmoment är att Socialstyrelsen kräver att sjuksköterskor ger läkemedel i ambulanserna efter oktober 2005.
- Detta kan innebära att vi tvingas säga upp ambulanssjukvårdare för att i stället anställa sjuksköterskor, säger Lindskog.
Av de anställda i ambulanssjukvården i Östergötland i dag är 22 sjuksköterskor. Mellan 20 och 30 är i utbildning till sjuksköterskor. Totalt arbetar 180 personer i ambulanssjukvården.
- Verkligheten går väl upp även för Socialstyrelsen och landstinget så småningom, tror Jörgen Andersson. Det är brist på sjuksköterskor. Det blir omöjligt få tag i folk.
- Dessutom är det helt vansinnigt att inte låta sjukvårdare som i många år på ett utmärkt sätt skött uppgiften i ambulanserna inte få fortsätta med detta.
<B>Ambulanserna byts ut</B>
Östergötland har i dag 22 ambulanser som i genomsnitt kör 330 mil per dygn. Ambulanserna ägs av landstinget och hyrs ut till nuvarande entreprenörer. I det nya avtalet 2002 till 2007 övertar Ulfab ambulanserna.
- Vi räknar med att byta ut alla containerbilar som finns, säger Ulf Lindskog, vd i Ulfab. Det rör sig om 16 bilar.
- Det verkar som om containerbilarna varit mycket dyrbara i drift med ständiga reparationer.
- Vår ambition är att införa ett system där personalen får bonus om vi når överskott. Låga driftkostnader gynnar personal och verksamhet.
Ulfab har bestämt med återförsäljare att ambulanser från Mercedes och Volvo visas upp på de olika ambulansstationerna under våren.
<B>Detta är Ulfab</B>
Ulfab är ett familjeföretag - Ulf Lindskog Familje AB. Sedan 1974 bedriver företaget ambulansverksamheten i Lerums kommun på entreprenad för Södra Älvsborgs sjukhus. 1985 grundade Ulfab Jumbolans AB som är helägt av Ulfab.
Jumbolans var först i Europa med att samordna inte vårdkrävande sjuktransporter i buss. I dag transporterar Jumbolans inte vårdkrävande patienter mellan sjukhusen i Västra Götaland, Värmland och Örebro. Bussarna går i linjetrafik mellan sjukhusen. Årligen har transporteras 40000 resenärer transporterats med Jumbolans. I vår har trafiken mellan Karlstad och Örebro inletts. Nästa år ger därmed högre passagerartal.
Jumbolans har i dag sju bussar. Bussarna har plats för rullstolar. Koncernen har 35 anställda. Omsättningen ligger mellan 16 och 17 miljoner kronor. Övertagandet av ambulanssjukvården i Östergötland innebär ökning till omkring 100 miljoner kronor i omsättning. Det finns omkring 180 anställda i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!