1 juni gjorde Arbetsmiljöverket ett arbetsplatsbesök på Röntgenkliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Efter inspektionen riktar nu myndigheten kritik mot arbetsmiljön på avdelningen. Främst handlar kritiken om den arbetsbelastning som finns på kliniken och som skapar risker för en ohälsosam arbetsmiljö. Kliniken får kritik på fyra punkter.
Man skriver i sin rapport att "det finns en bristande anpassning mellan de arbetskrav och de förutsättningar, i form av resurser, som finns tillgängliga". Man konstaterar att kraven i arbetet har mer än tillfälligt överskridit resurserna. Situationen har varit långvarig, i vart fall sedan 2021, efter pandemins slut. "Detta har lett till höga sjuktal, ökat övertidsuttag, förskjutning av arbetstid och fler jourpass för röntgensjuksköterskorna på kliniken", skriver Arbetsmiljöverket.
Enligt verket har kliniken försökt rekrytera personal till röntgenkliniken för att minska den ohälsosamma arbetsbelastningen. Men det har inte lyckats. Myndigheten saknar andra åtgärder som kunde ha minskat den pressade situationen för sjuksköterskor och undersköterskor inom verksamheten.
De legitimerade röntgensjuksköterskor som finns på kliniken saknar också enligt rapporten klara direktiv om förväntat arbetsinnehåll och prioriteringar under rådande förutsättningar med ohälsosam arbetsbelastning. "Det finns en risk för att en hög arbetsbelastning kan leda till ohälsa för era legitimerade sjuksköterskor", skriver myndigheten.
Enligt myndigheten behöver avdelningen först och främst bedöma riskerna för att röntgensjuksköterskorna och undersköterskorna drabbas av ohälsosam arbetsbelastning. För det andra vill verket att det tas fram en handlingsplan där det finns åtgärder som kommer till rätta med förhållanden i arbetsmiljön som kan leda till ohälsosam arbetsbelastning.
Arbetsmiljöverket vill också att det specificeras tydligt vilka arbetsuppgifter avdelningens legitimerade röntgensjuksköterskor ska utföra. I det ligger också exempelvis vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras. Här vill också myndigheten att arbetstagare och skyddsombud ska vara med när prioriteringarna tas fram.
Kliniken har till 15 februari på sig att åtgärda bristerna. Annars riskerar man 200 000 kronor i vite.