Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetsmiljöinspektionen ställer krav på kommunen

NORRKÖPING
- Antalet anmälningar om arbetsskador av psykosociala skäl ökade två och en halv gång på ett år, från 1999 till 2000, säger arbetsmiljöinspektören Anette Andersson.
- På den psykosociala sidan är läget fruktansvärt inom Norrköpings kommun.
Arbetsmiljöinspektionen har nu haft ett extra möte med kommunen, där tillståndet är värst i Östergötland ifråga om arbetsskador.

Norrköping2001-12-18 00:00
I våras hade Arbetsmiljöinspektionen (f d Yrkesinspektionen) möte med samtliga östgötakommuner. Uppföljning är planerad till nästa vår, men just Norrköpings kommun ville man träffa redan innan dess. Egentligen ännu tidigare - men ommöbleringarna inom kommunledningen fick mötet att skjutas fram i tiden.
Folkbladet har redovisat den alarmerande ökningen av långtidssjukskrivningarna bland kommunens personal. Från 1996 till i fjol har de mer än fördubblats. Värst har utvecklingen bland grundskollärarna varit. Där handlar det nära nog om en fyrdubbling jämfört med 1996 - och en 50-procentig ökning enbart det senaste året.

<b>Tendensen klar</b>
Bilden är entydig. Arbetsmiljöinspektionen registrerar arbetsskador, och där är tendensen lika klar. Det är inom de mjuka sektorerna som arbetsskadorna ökar, och det är mjuka faktorer som orsakar dem. Inte tekniska anordningar - utan psykosociala förhållanden, ergonomi osv.
1999 anmäldes 24 arbetskadesjukdomar som hade psykosociala orsaker, i fjol hade antalet redan ökat till 63. Medan ökningen av arbetsskadesjukdomar med ergonomiska orsaker hade ökat från 33 till 53.
Det "fruktansvärda" psykosociala läge som Anette Andersson talar om gäller hela den mjuka sektorn - barnskötare, vårdbiträden, personliga assistenter, förskollärare, grundskollärare, undersköterskor... ingen kategori bland dem som arbetar med människor är förskonad.
Folk slits ner inom vård, skola, omsorg - den treenighet som rabblades som ett mantra genom valrörelsen 1998.

<b>För lite att ta på</b>
Vid mötet med Arbetsmiljöinspektionen redovisade nu kommunledningen sina åtgärder mot den ökande ohälsan bland de anställda.
- Visst har de ambitionen att göra något åt det, säger Anette Andersson. Men vi fick för lite att ta på den här gången, det var svårt att avgöra hurpass omfattande åtgärderna är och hur många som berörs av dem.
- Så vad som nu gäller för Norrköpings kommun är att till den 1 juni komma in till oss med en tidssatt handlingsplan för hur bristerna ska åtgärdas. Och då räknar vi också med, att kommunen ska vara igång med en del vid det laget.
- Det är jätteviktigt att Norrköpings kommun har en strategi för att tackla detta. Det ligger också i linje med arbetsgivarnas ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Anette Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om