Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslösheten i Norrköping ska bort med hjälp av AMS-pengar

NORRKÖPING
Nu ska arbetslösheten bort i Norrköping.
AMS satsar 3,5 miljoner kronor för insatser. Länsarbetsnämnden har redan tidigare lagt 1,5 miljoner kronor för insatser i Norrköping, total satsning nu blir således fem miljoner kronor.
Överenskommelsen om satsning på Norrköping undertecknades vid lunchtid på tisdagen.

AMS-chefen Anders L. Johansson öppnade plånboken då han kom till Norrköping. Han gav 3,5 miljoner kronor till arbetsförmedlingen för att få bukt med arbetslösheten.
FOTO: PRESSENS BILD

AMS-chefen Anders L. Johansson öppnade plånboken då han kom till Norrköping. Han gav 3,5 miljoner kronor till arbetsförmedlingen för att få bukt med arbetslösheten. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2002-04-10 00:00
AMS generaldirektör Anders L. Johansson och landshövding Björn Eriksson skrev på.
Till det här ska läggas fem miljoner kronor som tidigare beviljats för ett pilotprojekt mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen om arbetslivsinriktad rehabilitering i Norrköping.
- Norrköping dras med en tyngande ryggsäck sedan tidigare strukturrationaliseringar, säger landshövding Björn Eriksson, ordförande i länsarbetsnämndens styrelse. Vi kan inte acceptera detta utan måste få bort ryggsäcken. Norrköping måste komma i nivå med det övriga länet. Våra överläggningar i dag visar att AMS är på samma linje.
Generaldirektör Anders L. Johansson konstaterar att vi har en kraftig uppgång i antalet varsel.
Ungefär hälften hänför sig till IT-sektorn och beror på överetablering.
Den andra hälften av varslen gäller tillverkningsindustri och inte minst underleverantörer.
- Varslen som gäller strukturomvandling kommer säkert att öka. Vi måste vänja oss och anpassa våra åtgärder. Företagen flyttar produktionen dit där det är billigast. Tendensen finns i hela Europa. Strukturomvandlingen har slagit hårt mot Norrköping. Förändringarna inleddes tidigare än på många andra orter.

<b>Goda utsikter</b>
Johansson framhöll att AMS inte kan sprida sina resurser på många projekt och många ställen. I stället måste medlen riktas mot intressen där utsikterna att lyckas är goda. Där har Norrköping valts ut.
Arbetsförmedlingen har sedan början av februari en särskild insatsgrupp.
- Vi har lagt ut 800 ärenden på gruppen, säger länsarbetsdirektör Per Hallström. Om vi inte fått AMS-pengarna hade vi kunnat hålla på sex månader, nu kan vi fortsätta ett år. Primär målgrupp är ungdomar och långtidsarbetslösa. Insatsgruppen avlastar ordinarie handläggare. I genomsnitt ska insatsgruppen arbeta med 600 ärenden.

<b>Närmare samarbete</b>
I överenskommelsen ingår ett intensifierat samarbete mellan kommun och arbetsförmedling.
Anställningar inom kommunen tidigareläggs. Norrköpings kommun har uppgett att 200 behöver nyanställas från och med år 2004 inom vård, omsorg och skola.
- Vi ser mycket positivt på detta, säger kommunalrådet Rita Eklund (s). Vi vet att ett stort rekryteringsbehov väntar i offentlig sektor.

<b>Hög deltidsarbetslöshet</b>
All önskvärd deltidsarbetslöshet inom äldreomsorgen ska bort. Totalt arbetar 1600 inom sektorn och 400 är anmälda som deltidsarbetslösa.
- Deltidsarbetslösheten är hög i Norrköping, noterar Per Hallström.
Alternativa sysselsättningar för långtidsinskrivna och satsning på positiv information om Norrköping är ett par andra delar i kommunsamverkan.

<b>Datorvana</b>
Tredje delen i överenskommelsen mellan AMS och länsarbetsnämnden är utveckling av metoder och arbetssätt.
- Bland annat ska vi göra en massiv utbildning av arbetssökande i att själva söka jobb på arbetsförmedlingens datorer, säger Hallström.
- De sökande har ofta låg utbildningsnivå och bristande datorvana. Om arbetssökande själva mer aktivt kan söka jobb avlastar det arbetsförmedlingens personal
I den här delen ingår också att ge arbetssökande med invandrarbakgrund utan svensk yrkesutbildning men med yrkeskunskaper, tillfälle att få sin yrkeskompetens försvenskad.

<b>Rehabilitering</b>
I överenskommelsen ingår även pilotprojektet i samarbete med Riksförsäkringsverket och Försäkringskassan om en samlad organisation för arbetslivsinriktad rehabilitering.
- Även inom detta område finner jag det viktigt att vi inte strör ut pengar utan satsar på några få ställen där utsikterna till bra resultat är störst, förklarar Anders L. Johansson.
- Östergötland är offensivt och drivande på samverkan för rehabilitering. Jag betonar att det inte rör sig om ett försök utan om ett pilotprojekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om