Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslösheten i länet ökar

NORRKÖPING
Arbetslösheten ökar i Östergötland, mer än rikssnittet. Nära 14 500 personer var arbetslösa i maj, 7,4 procent av arbetskraften. För ett år sedan var siffran 6,8 procent.
- Trots allt är det en begränsad nedgång i sysselsättningen, mest på grund av att åtgärderna minskat. Positivt är att den privata konsumtionen ökar. Räntesäkningen kan innebära att den ökar ytterligare och det är positivt för sysselsättningen, säger jens Lotterberg, handläggare på Länsarbetsnämnden.

Norrköping2003-06-07 00:00
Finspång har länets bästa siffra - 1,8 procent öppet arbetslösa. Det är en aning fler än förra året men länets lägsta siffra.
Sämst är situationen i Norrköping med 7,7 procent arbetslösa - 6020 personer. Det är 700 fler än för ett år sedan.
Än dystrare är läget för Norrköpings ungdomar upp till 24 år. 9,8 procent i gruppen 20-24 år är utan jobb. Det är 800 personer.
- Norrköping är en av de orter som tappat väldigt mycket arbetstillfällen för just ungdomar, bland annat Ericsson, säger Jens Lotterberg.

<b>Ökning med 42 procent</b>
Bland utomnordiska medborgare var arbetslösheten 12,5 procent = 400 personer. Siffran för ett år sedan var 8 procent.
I de här siffrorna ingå också personer som deltar i så kallade "åtgärder", t ex arbetspraktik. Åtgärderna har liksom jobben på marknaden minskat. Arbetsförmedlingarna har fått mindre pengar till att stötta de arbetslösa.
Den öppna arbetslösheten har ökat med 42 procent i länet.
Också långtidsarbetslösheten ökar. De har blivit 500 fler de senaste tre månaderna.

<b>2 100 har varslats</b>
En orsak till den stigande arbetslösheten är att det blir allt färre lediganmälda jobb. Industri- och IT-sektorn har fortsatt negativ utveckling. Också kommuner och landsting påverkar arbetsmarknaden negativt genom alla sina s k besparingar.
Ett område visar ökad efterfrågan på arbetskraft: Försäljning. Ofta handlar det då om telemarketing.
Arbetslösheten bland civilingenjörer med inriktning på data, maskinteknik och elektronik har under det senaste året ökar från 230 till 470 personer.
Hittills under året har 2 100 personer varslats om uppsägning. Det är 300 fler än förra året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!