Arbetsförmedlingen höll under fredagen en presentation om arbetsmarknadsutsikterna i Östergötland.
Det ser inte speciellt ljust ut för tillfället, men det finns hopp menar de.
Arbetslösheten i Sverige ligger just nu på 9,2 procent, vilket är fjärde högst i hela EU. Endast Grekland, Spanien och Italien har högre arbetslöshet, visar de senaste preliminära uppgifterna från Eurostat.
I Östergötland ligger arbetslösheten på 9,3 procent, vilket är en ökning från 7,7 procent vid samma tid förra året.
I Norrköping har arbetslösheten gått upp från 10,3 procent till 12,1.
– Det är höga siffror vi ser just nu och det beror på den situation vi befinner oss i med den pågående pandemin. Sedan 1 mars har vi i Östergötland haft över 3 100 varsel. En väldigt, väldigt hög siffra. Just nu ser vi också att antalet varsel ökar, men vi tror att det kan vara en rest efter semestern, så det är något vi får följa, säger Sara Gernandt, sektionschef på Arbetsförmedlingen.
De som hade det svårt att få arbete innan pandemin har det ännu svårare nu, till exempel ungdomar som försöker ta sig in på arbetsmarknaden.
Ungdomsarbetslösheten i Norrköping har gått upp från 10,3 procent vid den här tiden i fjol till 16,1 procent nu.
– En fullföljd gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är viktigt att vi sprider det här vidare till ungdomarna. Det är egentligen inte viktigt vilken utbildning de går, det viktigaste är att de går något som de är intresserade av och som de genomför, säger Fia Blixt, företagsrådgivare.
Experterna på Arbetsförmedlingen menar att det är väldigt svårt att ge några prognoser om framtiden just nu och att de närmaste veckorna är avgörande för hur arbetsmarknaden och ekonomin kommer att se ut under hösten.
Under september ser de till exempel hur många som påbörjat studier vilket har stor betydelse för arbetsmarknadspolitiken.
– Det är inte helt nattsvart just nu. Det är fler sökande som lämnar Arbetsförmedlingen än som kommer in, så vi ser vissa ljusningar, säger Gernandt.
Vilka är de viktigaste åtgärderna för att få fler i jobb?
– Utbildning. Och tittar vi utifrån ett företagsperspektiv så handlar det om att våga ta in någon som inte är så beprövad och tänka på fördelen med att lära ut på plats.