Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslösheten: "Det ser bättre ut än innan pandemin"

Arbetslösheten fortsätter att sjunka i Norrköping och länet. "Det som oroar är att långtidsarbetslösheten är hög", säger Stefan Widén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

Stefan Widén är verksamhetssamordnare hos Arbetsförmedlingen i Östergötland.

Stefan Widén är verksamhetssamordnare hos Arbetsförmedlingen i Östergötland.

Foto: Privat

Norrköping2021-11-15 16:00

Det är i stort sett fortsatt uppåt för arbetsmarknaden i Norrköping. Enligt Stefan Widén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen, har arbetsmarknaden både i Norrköping och länet återhämtat sig starkt.

– Östergötland och Norrköping är lite speciellt i det hänseendet. Det finns många industrier i länet och istället för att säga upp har man korttidspermitterat och nu anställt igen. I andra delar av landet där turistindustrin är större har det sett mycket värre ut, säger han.

Tittar man närmare på siffrorna för Norrköping och oktober månad har antalet öppet arbetslösa minskat med nära 16 procent jämfört med samma månad 2020. Öppet arbetslösa är enligt Arbetsförmedlingens definition den som är arbetssökande utan arbete och aktivt söker jobb. Personen kan börja jobba direkt och deltar inte i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

– Det är positivt att antalet långtidsarbetslösa sjunker. Samtidigt är siffran för Norrköping hög jämfört med övriga landet. Det finns många i Norrköping som var långt ifrån arbetsmarknaden innan pandemin och nu har man kommit ännu längre ifrån, säger han.

Som jämförelse visar statistiken att 2 524 personer i Norrköping har varit utan arbete längre tid än 24 månader. I Linköping var siffran 1 483 personer med längre tid än 24 månader utan arbete.

– Vi behöver jobba för att fler kommer i utbildning. Många har inte den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar, säger Stefan Widén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!