1965 arbetslösa ungdomar finns det i Norrköping, det motsvarar en fullsatt Stadium arena. Enkäten visar på några av anledningarna till den höga ungdomsarbetslösheten vi har i Sverige, enligt Kenneth Bengtsson som är ordförande för Svenskt näringsliv.
- Det finns en otroligt bristande matchning mellan arbetsmarknadens behov och utbildningen. Var femte rekryteringsförsök misslyckas i dag, säger han.
Höga ingångslönerHöga ingångslöner är ett stort problem när företag rekryterar ungdomar. Christoffer Sjögren är vd på Städarna och anställer många ungdomar.
- Det hade varit enklare att ta in ungdomar om de hade gått in på en lägre lönenivå för att sedan kunna jobba sig uppåt. Många ungdomar i dag kräver en hög lön och då blir de väldigt ointressanta för oss företag, säger han.
En annan orsak till att ungdomar, i det här fallet 18- till 24-åringar, går utan jobb är att Arbetsförmedlingen inte fungerar som den ska. Färre än hälften av företagen som svarade på enkäten använder sig av Arbetsförmedlingen när de rekryterar. En handläggare förmedlar i snitt ett jobb i månaden.
- Jag tror inte att det beror på bristande kompetens på Arbetsförmedlingen, snarare tvärt om. Man är ett offer för systemfel, byråkrati och administration, säger Kenneth Bengtsson.
ÅtgärderSverige ligger högt upp i statistiken över länder med hög ungdomsarbetslöshet, trots en bra tillväxt. Ett problem att ta tag i, men det finns olika idéer på hur det ska lösas.
Kenneth Bengtsson berättar bland annat om en reform av Australiens motsvarighet till Arbetsförmedlingen för några år sedan. Där upphandlas tjänsten att förmedla jobb på ett hundratal företag med jämna mellanrum. Företagen får sedan ett betyg på hur bra de sköter uppgiften.
Att bolagisera Arbetsförmedlingen i Sverige och släppa in privata aktörer kan vara en lösning på problemet, menar han. Teresa Carvalho (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Norrköping håller inte med.
- Jag tror inte att ungdomsarbetslösheten löser sig för att man privatiserar Arbetsförmedlingen, säger hon.