Arbetslösa oroas av skärpta regler
NORRKÖPING: - Jag har barn. Jag kan inte bara packa och flytta. Hellre lever jag på socialbidrag, säger Cathrin Karlsson, 23 år, och arbetslös barnskötare. Också Susanne Mahrs, 41 år och arbetslös lärare, oroar sig för konsekvenserna av a-kassans nya regler. - Tvingas jag ta andra jobb blir det svårare att ta sig in i läraryrket sedan, förklarar hon.
Att vara arbetslös är psykiskt pressande. Catrin Karlsson får alltid ont i magen de dagar hon måste gå till arbetsförmedlingen.
Foto:
sökande redan från första dagen måste ta jobb på andra orter än hemkommunen och inom andra yrken och inte som tidigare efter 100 dagar.
Båda far illa av att gå arbetslösa.
- Man känner sig värdelös, säger Cathrin Karlsson.
- När jag kliver in på arbetsförmedlingen får jag en känsla av att de tror att jag inte vill ha jobb, säger Susanne Mahrs.
Men trots det är de inte beredda att flytta för att få jobb. Susanne Mahrs har också svårt att tänka sig att ta andra jobb än som lärare. Hon har satsat mycket på att omskola sig från undersköterska och är sedan tre år färdig högstadielärare i samhällsorienterande ämnen och specialpedagogik.
Hela tiden vikariat
Hon brinner för yrket, men fasta jobb är svåra att få tag i Norrköping, där kommunen ständigt har övertaliga som går före. Istället har hon hankat sig fram på vikariat. Och det är viktigt att hon kan tacka ja när skolorna ringer, förklarar hon.
- Det är viktigt att vara med i skolans värld. På så sätt jag får referenser och visar vad jag kan.
Cathrin Karlsson där-emot är beredd att ta vilket jobb som helst. Förutom att hon är barnskötare har hon också utbildat sig till personlig assistent, men ändå inte lyckats få fast jobb. Istället har hon vikarierat till och från som barnskötare, men även jobbat i affär, som telefonintervjuare med mera.
- Bara jag får ett jobb och kan göra rätt för mig, säger hon. Däremot är jag inte beredd att dra upp mina rötter, inte minst för min sons skull. Vi har hela vårt sociala nätverk här och min man som också varit arbetslös har just fått löfte om ett fast jobb här i stan. Kräver de att jag flyttar utanför Östergötland väljer jag hellre socialen.
"Flytt dramatisk"
Också Susanne Mahrs, som är ensamstående med en tonårig son kvar hemma, ser flera problem med att flytta och tvinga sonen att bryta upp från sitt liv och sina vänner.
- En flytt kan ju bli ganska dramatisk för folk. Man undrar ju vad det får för långsiktiga konsekvenser om folk blir olyckliga. Det känns som om de som bestämmer aldrig själva riskerar att hamna i den här situationen, säger hon.
Marino Lakovic, biträdande chef på arbetsförmedlingen i Norrköping, tycker inte att de nya reglerna innebär någon dramatisk förändring. Det var bara några år sedan 100-dagarsregeln infördes, så de nya reglerna är alltså en återgång till hur det var innan dess.
- Vi har alltid tagit diskussionen kring både det geografiska och yrkesmässiga, nu får vi ta den diskussionen lite tidigare, säger han. Sådana saker som att man har barn och en make eller maka som har jobb på hemorten kommer även fortsättningsvis vägas in i bedömningen.
Kan du alltså lova dem att de slipper flytta?
- Nej, absolut inte. Men det är bara när vi inte tycker skälen för att man inte vill flytta är godtagbara, som a-kassan kommer att underrättas och det finns risk för indragen ersättning.
De nya reglerna för a-kassan
Rätten för arbetssökande att under de 100 första dagarna enbart söka jobb inom sitt yrke och nära hemorten har tagits bort.
Det går inte längre att förlänga a-kassans ersättningsperiod. Nu är det 300 dagar (450 för dem med barn under 18 år) som gäller.
Aktivitetsgarantin har ersatts med en jobb- och utvecklingsgaranti med en ersättningsnivå på 65 procent med ett tak på 680 kr/dag.
Det går inte längre att förlänga a-kassans ersättningsperiod. Nu är det 300 dagar (450 för dem med barn under 18 år) som gäller.
Aktivitetsgarantin har ersatts med en jobb- och utvecklingsgaranti med en ersättningsnivå på 65 procent med ett tak på 680 kr/dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!