Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetets museum skapar demokratiturné mot propaganda

Arbetets museum inleder ett nytt demokratiprojekt tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar. Målet? Att ge vuxna verktyg att se igenom propaganda.

Museidirektör Niklas Cserhalmi och projektledaren för satsningen, Carina Milde, är båda glada och förväntansfulla inför samarbetet med Myndigheten för psykologiskt försvar.

Museidirektör Niklas Cserhalmi och projektledaren för satsningen, Carina Milde, är båda glada och förväntansfulla inför samarbetet med Myndigheten för psykologiskt försvar.

Foto: Arbetets Museum

Norrköping2022-10-21 10:00

Redan 2018 involverades Arbetets museum i utställningen "Det resande demokratilabbet". En vandringsutställning som vände sig till yngre och lite äldre studenter. I det här projektet tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar är målgruppen vuxna. Men målet är nu som då att se igenom desinformation. Samarbetet ska resultera i en vandringsutställning om demokratifrågor som vänder sig till arbetsplatser och mötesplatser runt om i landet. 

För projektet, som går under arbetsnamnet "Arbetets museums Demokratilabb – demokratiturné till arbetsplatser", får Arbetets museum inledningsvis 500 000 kronor av myndigheten för att genomföra en förstudie. 

– I förstudien ska vi bland annat genom intervjuer skapa oss en bild av vad utställningen behöver innehålla. Vi knyter också till oss kontakter för att hitta platser som turnén kan stanna till på, säger Carina Milde, projektledare för satsningen och intendent på Arbetets museum.

Efter förstudien kan det bli frågan om ytterligare finansiering på 1 164 000 kr under 2023. Även LO, TCO, ABF och Sensus deltar i projektet som om allt faller på plats kommer ge sig ut på turné under hösten 2023.

– Vi vill skapa förutsättningar för att folk ska kunna se igenom propaganda. Inga pekpinnar. Bara tips på vad man kan vara uppmärksam på, säger hon.

– Med vandringsutställningen vill vi stärka medborgarnas motståndskraft mot antidemokratiska aktörer och påverkan, säger museidirektör Niklas Cserhalmi i en skriftlig kommentar.

Tanken är att den nya vandringsutställningen ska turnera till arbetsplatser och platser där människor möts i vardagen. Som köpcentrum eller bibliotek.

– Vi vill skapa en vandringsutställning som är lustfylld, interaktiv och informativ. Som väcker nyfikenhet, skapar frågor och lockar till öppna och sökande samtal mellan människor, säger Carina Milde.

Magnus Hjort är avdelningschef på Myndigheten för psykologiskt försvar. Han berättar i ett pressmeddelande varför myndigheten vill stödja Arbetets museums arbete med demokrati och mot påverkanskampanjer.

– Vi har i uppdrag att stärka befolkningens förmåga att kunna upptäcka och motstå påverkanskampanjer och desinformation. Genom att öka motståndskraften stärker vi det psykologiska försvaret. Och som ett led i det vill vi stödja Arbetets museums demokratilabb, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!