Museer och konsthallar tillhör verksamheter som inte varit reglerade i besöksförordningen och därför har de flesta av dem hållit stängt på grund av rådande pandemirestriktioner. Enligt ett förslag från regeringen ska dessa verksamheter framöver regleras på samma sätt som exempelvis butiker, och då kunna ta in ett maxantal besökare på en person per tio kvadratmeter. I ett pressmeddelande på torsdagen meddelade regeringen att förordningsändringen kommer att träda i kraft den 11 mars. Men Arbetets museum hade redan tidigare i veckan bestämt sig för ett öppningsdatum.
– Det vi har tagit är ett inriktningsbeslut. I och med att regeringen och kulturdepartementet så tydligt förväntar sig ett öppnande av de verksamheter som berörs av begränsningsförordningen så vill vi öppna, men vi håller ögonen noga på smittspridningen, och om den drar iväg så kommer det trumfa vår möjlighet att kunna öppna, säger Niklas Cserhalmi.
Beslutet har föregåtts av en stor utredning av museets personal på alla enheter.
– Vi har tänkt till och hittat strukturer som gör att vi kan hålla begränsningen på max en person på tio kvadratmeter och att vi kan ha en smittsäker vistelse med skyltar, handsprit och vilka riktningar vi går i.
Det är bara våning ett och två som öppnas i nuläget, där museets utställningar för barn och familj finns.
– Det är också något som kulturdepartementet varit noga med, att prioritera barn och unga och deras tillgång till kultur i pandemin. Där är det extra viktigt att det finns allmänna ytor som är öppna för barn i de här svåra och prövande tiderna.
Niklas Cserhalmi är säker på att det finns ett stort sug efter besöka museet men för att undvika trängsel kommer det vara obligatoriskt att boka sitt besök i förväg.
Är det svårt att leva upp till restriktionerna?
– Det som kommer bli krångligt är att få ett bra flöde i receptionen. De andra ytorna är stora och luftiga men i receptionen blir det som en flaskhals där vi ska slussa människor vidare. Men med bokningssystemet kommer det att ordna sig.
Han säger att de från museets sida är noga med att lyssna noga på vad myndigheter, regeringen, kommun och region säger kring restriktioner och smittläget.
– Det är en hela tiden en balans mellan att göra nytta för skattepengarna och att inte öka smittspridningen i samhället.