Sedan i mars har Arbetets museum tagit emot förbokade besök till sina utställningar för barn. I dag, den 4 maj, öppnar museet upp för allmänheten, men förbokning krävs och ett endast ett begränsat antal besökare släpps in åt gången.
En av nyheterna är Nina Hemmingssons utställning med den passande titeln "Jag har väntat så länge", en utställning som skjutits fram flera gånger.
Nina Hemmingsson, 49, bor i Stockholm. Hennes teckningar syns bland annat på Aftonbladets kultursida. Hon tecknar oftast i en ruta, mer sällan i en längre seriestrip. På Arbetets museum visar hon både äldre enrutingar, som hennes allra första sådan, och projektet hon inledde under covidåret.
– Jag började göra en bild per dag och lägga upp den på Instagram. Jag har sagt att jag ska fortsätta med det tills restriktionerna hävs helt, så jag inser att jag kommer att få hålla på med det här ganska länge. Det är lite som en dagbok, säger Nina Hemmingsson.
Sådant hon alltid tänker mycket på är hur människor möts, och hur man inte möts, hur man pratar med varandra, men ändå inte pratar på riktigt. Skillnaden nu under pandemin är att det skruvas upp lite mer, att man längtar ännu mer efter riktiga möten, säger Hemmingsson.
– Det handlar om ensamhet och längtan. Hela utställningen heter "Jag har väntat så länge" och det tycker jag är en ganska bra rubrik på hela livet.
Hon vill inte koppla sig själv till någon politisk ideologi, det är mer effektivt att inte göra det. Hon vill vara fri. Även om det sågs som politiskt när hon som tjej började teckna serier, om nästan bara tjejer, och det var någon slags feminism, säger hon.
– Om jag tänker att jag har någon uppgift är det att göra rummet som man rör sig i större. Jag tänker mycket på min position som kvinna.
– Jag märker att ju konstigare jag tycker att någon tanke är, desto mer allmängiltig är den. Väldigt många människor går omkring och känner sig ganska konstiga. Alla är konstiga, eller ingen är konstig, kan man säga. Jag blir förvånad över hur mycket folk känner igen sig.
Precis när museet meddelat att det öppnar igen proklamerade regionen personlig lockdown för östgötarna. Museichef Niklas Cserhalmi talar om en balans mellan att göra nytta för skattebetalarnas pengar och se till att inte sprida smitta, och att man kommit fram till att museet genom de åtgärder man vidtagit är en säker plats att besöka.