Benjamin Nørskov har rest landet runt för att fota EPA-ungdomar i sina fordon och öppnade sin utställning EPA Sverige på Arbetets Museum under lördagen. På premiärdagen hölls EPA-träff utanför museet och de som föranmält sig fick bli fotade av dokumentärfotografen. Dessa bilder kommer att ingå i utställningen senare under våren.
Filippa Dzelovska, Alice Jonsson och Alicia Freiman körde från Nyköping för att se utställningen och bli fotade i sin EPA.
– Det tog typ två timmar, säger Alice Jonsson.
– Men det var det värt, fyller Alicia Freiman i.
Filippa Dzelovska menar att det finns många som åker från Nyköping till Norrköping med sina A-traktorer. Här är City Gross samlingspunkten, eller bara "CG" för de invigda.
Benjamin Nørskov som sett EPA-kulturen i de flesta delar av landet berättar att många tror sig bo i Sveriges EPA-centrum.
– Jag vet inte var centrum är men jag tror att alla har en känsla av "o jädrar vad det sticker iväg just i vårat område", men jag tror att det är för att det sticker iväg i hela Sverige, säger Benjamin Nørskov.
2018, när Benjamin Nørskov startade projektet att fota EPA-ungdomar blev glatt överraskad över hur många som ville ställa upp på bild.
– Och det ser vi också idag, att det kommer massor som tycker det är jättekul att visa fram sig med sin EPA-traktor. Det tror jag verkligen är något speciellt just med att bli fotograferad med det fordon där man känner sig väldigt hemma i, och att det är liksom ingången till att de gärna vill synas, berättar Benjamin Nørskov.
Tjejerna från Nyköping går sällan på museum men är spända att se utställningen idag.
– Dokumentärfotografi kan locka även de som vanligtvis inte går på museum, om man är intresserad av ämnet. Det är en lätt utställning att ta till sig, man behöver inte kunna massa innan, säger Mårten Mellberg, programansvarig på Arbetets Museum.
– Det här är ju lite nytt för oss också men det var självklart att ha en träff utanför istället för bara vernissage inne, man vill ju vara med sin bil, säger Johanna Haverlind, utställninschef på Arbetets Museum.
Martin Strömberg och sonen Erik Strömberg är här med sin nyinköpta EPA som Erik inte hunnit köra än.
– Det skulle bli ett pappa-son-projekt men blev mer ett pappa-projekt. Som tur är var bilen ganska färdig när i köpte den, säger Martin Strömberg.
Jossi Horvath från Finspång är EPA-influencer och medlem i juryn som ska utse Snyggaste EPA, Bästa ljud och Raggigaste EPA under dagens EPA-träff.
– Jag vill bara vänta in alla typer av A-traktorer för jag blir alltid förvånad. Jag har jobbat med A-traktorer i tre-fyra år nu men det kommer alltid något nytt säger Jossi Horvath.
Delar av utställningen är skapad i samarbete med elever från fordon- och transportprogrammet på Bråvallagymnasiet, bland andra Rasmus Rolf som fotades i sin röda EPA. Han fyller snart 18 år och ska då ta vanligt B-körkort men kommer ha svårt att släppa sin A-traktor.
– Vi får se, jag säljer den inte till vem som helst, säger Rasmus Rolf.
Han tar sin EPA överallt även om det tar lite extra tid.
– Man kommer ju fram nån gång. Varje helg är det många mil till måndag, säger Rasmus Rolf.
Benjamin Nørskov tycker att EPA:n är en intressant symbol för tonårens mellanförskap och därför en spännande kuliss att porträttera ungdomen framför.
– Det är en riktig bil, fast det är också lite som en leksak i och med att den bara får gå 30, så man är just där mittemellan med något sorts ansvar men många restriktioner.