Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetet mot hedersvåld förbättras

Tre dagars utbildning för att höja medvetenheten. Så ska Norrköping bli bättre på sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck

Utbildar. Maha Eichoue menar att utbildning är nyckeln för att motverka hedersrelaterat våld.

Utbildar. Maha Eichoue menar att utbildning är nyckeln för att motverka hedersrelaterat våld.

Foto: Mikael Svensson

Norrköping2016-09-07 18:00

Bakom utbildningsinsatsen, som riktar sig mot hela länet, står Länsstyrelsen i Östergötland. Representanter från bland annat kommuner, ideella organisationer, socialtjänst, polis och politiker fanns på plats i Louis de Geer under tisdagen och onsdagen.

Syftet med utbildningsdagarna är att ge deltagarna verktyg i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Samt att ta ett systematiskt grepp runt frågan genom att utbilda inom många områden.

– Tanken är att de sen ska ta med sig arbetet tillbaka till sina arbetsplatser och kunna implementera det vi gått igenom under utbildningen, säger Maha Eichoue, regional utvecklare hedersrelaterat våld.

Ett tiotal av länets 13 kommuner fanns representerade under utbildningsdagarna. Med fanns också poliser verksamma i Östergötland,

– Det ser vi jättepositivt på. Det är en styrka att de kan ta med sig detta tillbaka till sin organisation, säger Maha Eichoue.

Enligt en nationell kartläggning av dåvarande Ungdomsstyrelsen levde då 70 000 unga i Sverige med någon form av rädsla för att begränsas av kultur eller bestämmelser om vem man får gifta sig med. Kartläggningen är från 2009 och någon nyare karläggning saknas. Hur siffrorna ser ut i dag vet inte Maha Eichoue.

– Det är väldigt svårt att säga i och med migration från icke demokratiska länder där denna problematik är mer utbredd. Men när vi jobbar med dessa frågor så utgår vi från barnrättsperspektivet. Barnkonventionen och svensk lag gäller alla, oavsett om de är nyanlända eller inte, säger hon.

Två av utbildningsdagarna hölls under veckan i Louis de Geer, i december är en uppföljning planerad.

– Vi hoppas att kommunerna får en djupdykning och ökade kunskaper i hedersvåld och förtryck. Och verktyg för hur de ska jobba med detta i praktiken. Hur man ska göra när man får ett ärende. Men också för att stärka samarbetet mellan olika aktörer, säger Maha Eichoue.

Hon påpekar att samarbete mellan olika avdelningar är en nyckel till att få ett fungerande arbete mot denna typ av problematik. Ett ärende passerar nämligen ofta igenom flera funktioner som till exempel skola, polis, social.

– Men det är också jätteviktigt och väldigt värdefullt att politiker deltar i den här typen av utbildningar. De kan ju påverka också i och med den post de sitter på, säger Maha Eichoue.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om