Ungefär vid den här tiden förra året startade första etappen av renoveringen och den avslutades lagom tills båtsäsongen drog igång. Nu är det dags att fortsätta arbetet med de sista 280 metrarna av bryggvandringen. Arvid Claesson, Janek Dubov och Erik Ibraier har varit igång i tre veckor nu och arbetet flyter på enligt plan. Den här dagen är det vindstilla och höstsolen glittrar i viken.
– Det är fantastiskt, sånt här väder vill vi ha! Det är jobbigt när det regnar, då blir det en massa extrajobb, säger Erik.
De tre jobbar med sjöentreprenad, här på uppdrag av Norrköpings kommun, och kan både titulera sig snickare och sjömän. Arvid är även dykare.
– Det kommer behövas dykning längre fram. Då ska jag både borra och snickra under vattnet, säger han.
Bryggvandringen är delvis avstängd under tiden arbetet pågår, men det går att ta sig fram och från land se hur arbetet fortskrider.
– De lokala är väldigt nyfikna på vad som sker här. Så nu är vi bekanta med hundägarna, säger Arvid Claesson.
Vad tycker de då?
– Det har varit en del åsikter om att bryggan i förra etappen höjdes med 15 centimeter, men vi bygger bara enligt kommunens beställning. Nu har vi byggt ett extra trappsteg för att det ska bli lättare att komma upp och ner från båtarna.
Över lag tror han dock att invånarna är nöjda med upprustningen. Den gamla bryggvandringen hade sett sina bästa dagar.
– Den hade levt sin livslängd. När man gjorde statusbesiktningar var mycket dåligt, brädor och diverse plintar som var i stort sett ruttna, så det var dags att lägga helt ny, säger Fredrik Nilsson, projektsamordnare på kommunen.
Norrköpings kommun lägger totalt 16 miljoner på att få bryggor och bryggvandingen i toppskick. Antalet båtplatser kommer att vara ungefär samma som tidigare och bryggvandringen kommer att ha samma sträckning som förr. Men man passar på att göra bryggvandringen tillgänglighetsanpassad, ha fler mötesplatser, sittbänkar och den kommer att vara belyst. Bryggorna med båtplatser ersätts med nya flytbryggor i betong och får nya så kallade pollare, med el och färskvatten.
Ambitionen är att bygget ska vara klart till årsskiftet.
– Det är det vi siktar på men om vädrets makter eller någon annan orsak sinkar produktion i höst så görs det färdigt framåt våren, säger Fredrik Nilsson.