Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetet med avhoppare från gäng ska fortsätta

- De som vill lämna ett kriminellt gäng måste få hjälp att göra det.Det säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist som i nästa vecka ska träffa polis och åklagare samt socialtjänst för att reda ut hur man ska jobba vidare inom den sociala insatsgruppen.

NORRKÖPING2013-03-06 08:40

I måndags berättade Folkbladet, liksom flera andra medier, att kommunen stoppat den sociala insatsgruppens arbete när det gäller att hjälpa avhoppare till kriminella gäng som är över 21 år. Men det stämmer inte, enligt socialnämndens ordförande Roger Källs, som menar att man inom socialen ska jobba på precis som vanligt med det här uppdraget.

- Enda skillnaden är att det blir en ny samordnare och att vi planerar att göra jobbet ännu bättre, säger Roger Källs.

Inte hotat

Enligt Lars Stjernkvist, som under måndagen och tisdagen undersökt saken, finns det ingen som helst risk att den sociala insatsgruppen ska läggas ner. Inte heller samarbetet med polis och kriminalvård är hotat på något sätt.

Precis som chefsåklagare Torsten Angervåg sa till Folkbladet i går så anser Stjernkvist att det arbete som den sociala insatsgruppen hittills gjort varit mycket framgångsrik. Under förra året hoppade tolv personer av kriminella gäng i Norrköping.

Fokus på unga

Enligt vad Folkbladet erfar så har det uppstått en schism på socialtjänsten, bland annat om att den uppsökande avhopparverksamheten blivit alldeles för dyr för kommunen.

Roger Källs medger att man flera gånger diskuterat vem som ska stå för kostnaden då en avhoppande gängkriminell ska placeras på till exempel ett behandlingshem.

- Socialtjänsten uppdrag är inte att jobba med heltidskriminella utan fokus för oss ska ligga på det förebyggande arbetet så att inte unga ramlar in i det här, säger Roger Källs.

Stjernkvist håller med om att kommunens huvuduppgift är att förhindra att unga hamnar i kriminalitet.

- Diskussionen har handlat om dem som är äldre än 21 år. Vad för typ av insatser behövs här och vem ska stå för dessa.

Ska redas ut

Det här ska Lars Stjernkvist reda i nästa vecka då han ska träffa de ansvariga inom polis och åklagarkammare samt socialtjänst.

- Det handlar om hur vi ska fullfölja uppdraget inte om vi ska göra det, säger Stjernkvist och lyfter fram att det allra dyraste för hela samhället skulle vara att man la ner verksamheten.

Stjernkvist poängterar också att man även i fortsättningen, under de återstående två år, måste ställa upp och hjälpa de människor som vill hoppa av ett kriminellt gäng.

- Det måste vara utgångspunkten och ledstjärnan i det här.

Fakta: Sociala insatsgruppen i Norrköping
- Tillkom för att bekämpa den organiserade brottsligheten med kriminella gäng.- Är ett samarbete mellan kommunens socialtjänst, arbetsmarknadskontor, polis. kriminalvård/frivård, vuxenpsykiatrin/beroendeklinik.- Genom tidiga, tydliga och samordnande insatser ska det förhindra rekrytering till kriminella nätverk och minska risken för att unga väljer en kriminell livsstil.- Målgrupp: Personer 18-25 år som vill hoppa av ett kriminellt gäng eller är i riskzonen. Men gruppen hjälper även äldre och yngre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om