Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är socialministern kritisk mot listan?

Är socialminister Lars Engqvist, när det kommer till kritan, kritisk alls mot Östergötlands läns landstings prioriteringslista?
? Vi är fullständigt överens, hävdar i varje fall landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson, som träffade socialministern så sent som i fredags.

NORRKÖPING2003-11-11 06:00
I olika TT-artiklar, såsom t ex en intervju publicerad i lördagens Folkbladet, låter Engqvist rejält kritisk. Men är då detta bara ett sken som kan bedra?
? Det som har presenterats som en administrativ lista kan bara användas som en rekommendation. Det har funnits föreställningar om att man ska kunna bestämma sig för vilka diagnoser man ska få behandling för och det avvisar vi helt, säger Engqvist bland anna i intervjun.
Som gjordes med anledning av ett uttalande från socialdemokratiska sjukvårdspolitiker, där då även socialministern ingick. I TT:s artikel beskrivs uttalandet som ?ett svar på den omtalade prioriteringslista som sjukvården i Östergötland offentliggjorde i förra veckan?.

<B>Håkansson med</B>
Men uttalandet är, i själva verket, inte mer av ett svar till Östergötland än att Paul Håkansson själv var med och undertecknade det. Det är mot den bakgrunden han hävdar, att han och socialministern i själva verket är ?fullständigt ense?.
Håkansson hänvisar till följande passus i det enhälliga uttalandet:
?Politikerna måste ta ansvar för befolkningsinriktade prioriteringar, som utgår från olika befolknings- och patientgruppers behov.
I diskussionen om prioriteringar måste framhållas att varje patient som vänder sig till hälso- och sjukvården ska ges en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd. Patienten ska ges upplysningar om detta tillstånd och om de behandlingsmetoder som står till buds.
Varje fall är unikt och ska bedömas utifrån den enskilde patientens behov. Prioriteringar av enskilda patienter kan aldrig ske efter i förväg fastställda mallar eller kriterier. Av den medicinska professionen utarbetade ? och öppet redovisade ? behandlingsrekommendationer kan vara en god vägledning för läkarens bedömningar i mötet med den enskilde patienten. Sådana rekommendationer är en viktig del i sjukvårdens prioriteringar och måste ha ett politiskt stöd.?

<B>Exakt som här?</B>
Enligt Håkansson är detta är exakt vad man beslutat om i Östergötland.
Men kommer inte prioriteringar av enskilda patienter nu att ske just ?efter i förväg fastställda mallar och bedömningar??
Nej, hävdar Paul Håkansson.
? Sätter man sig in i våra dokument ser man, att vi beslutat att enskilda patienter alltid ska få sina behov bedömda, det har vi varit oerhört noga med. Det ska finnas riktlinjer och dem ska man följa, sedan kan det ju finnas enskilda undantag eller särskilda förutsättningar så att det kan behövas en enskild bedömning
? Det står också i uttalandet att de professionella prioriteringar som framför allt läkare gör behöver politiskt stöd, och det är ju precis det som vår hälso- och sjukvårdsnämnd har lämnat med sitt beslut.

<B>Var han kritisk?</B>
Däremot har Håkansson inga kommentarer till vad Engqvist, enligt media, sagt i egna uttalanden. Han hänvisar till att Engqvist tidigare varit felciterad.
Så frågan kvarstår om Engqvist egentligen varit kritisk, eller om han ? av någon anledning ? bara verkat vara kritisk? Några uppmaningar till Östergötlands läns landsting att ändra på sina prioriteringslistor har hursomhelst inte kommit från regeringshåll.
Och Paul Håkansson säger för sin del, att han känner ?ett stort stöd i att det här uttalandet kommit till, och att vi gemensamt står bakom det?.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!