Är nöjd med "Rättvis hyra"
I Motala och Linköping har s k "Rättvis hyra" varit i bruk i fyra år nu. Gunnar Flodin, ombudsman i Hyresgästföreningen, är nöjd med systemet. - Tidigare har det varit så orättvist att man skäms. Folk i trevåningslimporna har fått betala för hiss och uteplatser, som andra har haft men inte de själva. På Hyresgästernas Riksförbund anser man, att hyrorna blivit mer rättvisa.
Hyresgästföreningen har också varit också pådrivande. Eftersom de nya principerna innebär hyressänkningar på vissa håll men höjningar på andra, framför allt då centralt, har det hela väckt blandade känslor.
Gunnar Flodin är verksam i Motala, som varit en pionjär i länet för systemet, och han har därför varit runt en hel del för att förklara. Han anser att systemet, som nu är på gång i både Norrköping och Mjölby, har fungerat som man förväntat sig. Även om Linköping är ett lite speciellt exempel, eftersom man där har bostadsbrist. Det har man däremot inte i vare sig Motala eller Norrköping.
Ska prioriteras
Vad som enligt Flodin nu ska prioriteras i hyressättningen är inte minst sådant som hiss, uteplats, balkong. Sådant ska kosta, vilket det långt ifrån alltid gör idag. Flodin anser inte att "Rättvis hyra", som en del befarar, lett till ökad segregering.
- Möjligen kan mani så fall säga, att vi går från en orättvis till en mer rättvis segregering.
En viss segregering är, menar han, ofrånkomlig eftersom folk ju har så olika ekonomi. Men spannet mellan högsta och lägsta hyra, ca 300 kr per kvadratmeter, det förblir oförändrat. Däremot blir det en viss omfördelning, det är vad det rör sig om.
Trevåningslimporna från miljonprogrammet är typexempel på hus, där folk genom vad som i själva verket varit ett stort systemfel tvingats betala orättvist hög hyra.
Ingen flykt
- När hyressättningen började på 60-talet, då satte man en hyra utifrån självkostnaderna och sedan har man då höjt med procent uppåt. Men man har inte haft någon koordination mellan olika bostadsområden.
Någon flykt från innerstaden av hyresgäster som inte längre haft råd - nej, det har det, säger Flodin, inte blivit.
- Däremot har det blivit en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, det har blivit fler flyttningar. Det ska man inte sticka under stol med.
Ej marknadshyror
Men, säger Flodin, sådan rörlighet är inte av ondo. Tvärtom är det idag alltför ofta som så, att hyresgäster "sitter" på lägenheter som egentligen är för stora för dem - medan familjer som bättre skulle behöva dem inte kommer till. En orörlig bostadsmarknad är inget att stå efter.
Kritiker säger att det som nu införs i själva verket är första steget mot marknadshyror. Men det avvisar Flodin med eftertryck:
- Marknadshyror, då handlar det ju inte längre om en reglerad bostadsmarknad. Här rör det sig ju fortfarande om framförhandlade hyror. När en ny hyresgäst flyttar in blir hans hyra samma som den föregående, den kan ju inte fastighetsägaren ändra på. Men marknadshyror, det är en helt annan sak.
Lika och olika
På Hyresgästernas Riksförbund säger förhandlingsansvarige Anders Mattsson att det här systemet på sina håll funnits i 20 års tid nu. Uppsala, Västerås, Nyköping och Södertälje har redan infört det. Den utvecklingen accelererar nu, många fler är på gång - och Hyresgästföreningen är pådrivande.
Hyressättningen kommer nu även i Norrköping att bli mer individualiserad, utifrån enskilda lägenheters beskaffenhet. Hittills har den överblicken saknats, hyressättningen har mer skett så att säga i klump. Enligt Mattsson formligen dräller det också av stora orättvisor.
- Det kan finnas lägenheter i samma kommun, som är identiska men där den ena haft balkong. Och där det då varit den med balkongen, som haft den lägsta hyran. Men nu ska titta man på hur lägenheter ser ut inbördes, hur de förhåller sig till varandra.
Erfarenheterna av systemet är goda, enkäter bland lokala hyresgästföreningar visar att man där i huvudsak är nöjd med de nya principerna. Hyrorna har blivit betydligt mer rättvisa än tidigare.
- Visst får en del höjd hyra. Men det är ju ett nollsummespel, andra får ju i stället sänkt hyra. Det här är inget som företagen tjänar på, utan en omfördelning som mer är av intresse för hyresgästerna kollektivt, säger Anders Mattsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!