Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är intresset för EU inte större?

Tio dagar kvar och Göran Färm gnor runt i Norrköping för att höja valtemperaturen.
Gubbarna som renoverar Ektorpsskolan är svårflörtade som en stiftsjungfru. Göran Färm håller middagsmöte med ett dussintal byggjobbare.
Han undrar hur många som tänker rösta. Vågen uteblir, det råder snarast EU-skepsis i futten.

Göran Färm, EU-parlamentariker från Norrköping, försökte förmå byggjobbarna på Ektorpsskolan att EU-rösta den 13 juni. Han mötte en viss skepsis, åtminstone hos de flesta.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Göran Färm, EU-parlamentariker från Norrköping, försökte förmå byggjobbarna på Ektorpsskolan att EU-rösta den 13 juni. Han mötte en viss skepsis, åtminstone hos de flesta. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-06-04 06:00
- Allt har blivit sämre. Vi har ju inte ens ett sjukhus som håller öppet på natten, säger någon som absolut inte tänker rösta i något EU-val.
- Allt beror faktiskt inte på EU, säger Göran Färm.
- De stora ekonomiska problemen började innan vi ens var med i EU, i början av 90-talet.
- Då var arbetslösheten till och med högre än vad den är idag.
Han pekade på två viktiga områden som valet handlar om som berör även vanliga Norrköpingsbor: Arbetsvillkoren och miljön. Tjänstevillkoren, som det heter.
- Vi ska inte ha polska löner eller estnisk arbetsrätt i Sverige. Görs jobben i Sverige så är det svenska lagar och villkor som ska gälla. De svenska kollektivavtalen ska följas. Jag tror inte vi kan eller vill stoppa utländska företag att verka i Sverige men det ska vara på vettiga villkor.
Om miljön:
- Vi är ganska duktiga på att rena vårt vatten. Nu måste också ester, letter och polacker följa EU:s miljölagar. Vi har till exempel lagstiftat om att alla oljetankers måste ha dubbelskrov. Sossar och miljörörelsen slåss för tuffare miljölagar.
Bara nitton svenskar i hela parlamentet, invänder någon. Vi har ju inte ett skvatt att säga till om.
- Det handlar inte om det, säger Göran Färm.
I parlamentet är man inte svensk eller tysk, där är man röd eller blå.
- Hellre en dansk eller tysk sosse än en svensk moderat i parlamentet.

Kritisk till mycket
- Jag är också kritisk till mycket i EU. Det är en attans byråkrati. Jag tycker inte heller att det är riktigt klokt att hålla på och flytta parlamentet mellan Strasbourg och Bryssel, även om det inte drabbar oss parlamentariker.
- Att låta bli att rösta är en dålig metod att protestera på. Det måste vara bättre att rösta på någon som står för samma åsikter som du. Man kan tycka vad man vill om EU, men nu är vi med och det är inte den frågan som valet gäller.
- Nja, jag vet inte hur jag ska göra. Jag har inte riktigt bestämt mig, säger Lennart Carlsson, en av byggjobbarna, efter mötet.
- Det var nog ett ganska typiskt möte, säger Göran Färm och Magnus Cato, ombudsman i Byggnads.
Många tvekar och har inte riktigt bestämt sig för att gå och rösta. Senast var det bara 34 procent i Norrköping, sämre än riksgenomsnittet.
- Det kan nog bli 50 procent, nu när fackföreningsrörelsen har engagerat sig, säger Göran Färm trosvisst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om