Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Är du leksugen, lille vän?

Är delfiner griniga och självsäkra? Hur är det med elefanters luktsinne? Hur mycket anstränger sig surikater och skogshundar, när det gäller att skaffa mat eller leksaker? Beteendestudier om detta bedrivs just nu i Kolmårdens djurpark.

Foto:

NORRKÖPING2010-10-30 03:00
När det gäller studien av surikater och skogshundar, så försöker den ta reda på vad dessa djur behöver, för att må bra i sin miljö. Bland annat undersöks vilken typ av foder som djuren föredrar, om de gillar föda med socker eller protein. Arbetet för surikaterna och skogshundarna består av att öppna luckor, som är belastade med vikter. Luckorna leder in till testlådor, där olika erbjudanden finns. Det handlar inte bara om föda, utan också om leksaker som är belöningen. Studien tar reda på hur starkt motiverat djuret är för att få tillgång, till olika typer av föda, leksaker eller bäddmaterial.- Studien talar om vilken miljö vi bör kunna erbjuda djuren, säger Mats Amundin, forskningschef vid Kolmårdens djurpark.Sociala delfiner?
Sedan i somras studerar en forskare delfiners personlighet. Studien ingår i ett internationellt projekt, för att ta reda på hur sociala djuren är. Studien undersöker bland annat om delfiner vill vara tillsammans med andra delfiner, eller om de föredrar att vara på egen hand.- Vi jämför sedan våra delfiners personlighet med andra delfiners personlighet, vid djurparker i Europa berättar Mats Amundin.Arbetet är omfattande. Varje delfin filmas en i taget och dess beteende analyseras. Studien av personligheten är viktig, för att bland annat förstå, hur delfiner fortplantar sig, enligt Mats Amundin.- Vi vill att det ska födas fler ungar men hannarna fungerar oftast inte på egen hand, utan trivs bäst i par eller i grupper om tre, säger Mats Amundin.Studien ger också tränarna värdefull kunskap om hur djuren agerar, när de inte är tillsammans med människor, konstaterar Mats Amundin.Elefanters luktsinne
I den elefantstudie som bedrivs vid djurparken, vill forskare ta reda på hur det egentligen ligger till med elefanters luktsinne. Är det verkligen så bra, som det påstås? En amerikansk studie visar nämligen att elefanter inte kan känna skillnad på dofter från persiska och annans. En liknande studie om sjöbjörnars luktsinne har gjorts i Kolmårdens djurpark.En fältstudie om hur satellithalsband påverkar djurens beteende, planeras under våren. Bland annat kommer snöleoparder och lodjur i djurparken, att utrustas med halsband.- Det finns mycket lite forskat om hur dessa halsband påverkar djurens beteenden. Mest fokus fram till nu, har varit om halsbanden är säkra och om signalerna är bra. Den här studien ska ta fokus på halsbandens utformning och hur den påverkar djuren, säger Mats Amundin.Även besökare i djurparken kommer att kunna följa de djur, som är utrustade med halsband, och se deras positioner på bildskärmar, berättar Mats Amundin.Myskoxar studeras
Dessutom studeras djurparkens myskoxar, både i hägnet i Tännäs och i sin ordinarie anläggning i Kolmårdens djurpark. Syftet är att bättre förbereda djurparksmyskoxar för ett liv i frihet och att förbättra kunskapen om arten hos allmänheten och minska turisttrycket på de vilda myskoxarna.Djuren har försätts med ett GPS-halsband, som registrerar djurets position var femte minut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om