Appen, som ska förenkla mötet mellan nyanlända och svenskar, lanserades i en första version i mitten av december i Stockholm, och har fått 3 000 användare sedan dess.
Nu kommer en större lansering, i App Store och Google Play, och i ett 20-tal städer i Sverige, däribland Norrköping, genom lokala ambassadörer.
– Det blir en bredare variant, i fler städer. Den har varit tillgänglig i alla städer, men nu ska vi jobba mer aktivt med att få ut den i fler städer, säger Emma Rosman.
Hon och hennes man Tobias Rosman är uppvuxna i Norrköping och har bott i Stockholm de senaste åren. Idén till appen kom under höstens flyktingström.
– Det började i höstas när vi såg hur otroligt många som kommer till Sverige och hur omhändertagandet sedan ser ut. Vi har varit på några asylboenden, och hjälpt till lite på olika ställen, och förstått att många kommer hit med otroligt mycket förhoppningar om vad Sverige ska innebära, och mycket driv – men man lever väldigt isolerat på asylboendena, säger Emma Rosman.
– Vi träffade en som lärde sig flera andra språk innan han ens lärt sig svenska, eftersom han inte hade kontakt med någon som pratade svenska.
– Avsaknaden av kontakter med lokalbefolkningen var något som slog oss. Samtidigt såg vi att, oj, det kommer fler än vad Migrationsverket kan förutspå. De lösningar som vi har i dag, att några få ska göra mycket mer, det funkar inte riktigt när det blir så här stora förändringar i samhället.
– Man behöver involvera vanliga människor som du och jag, folk som vill bidra med sin egen tid, på ett smidigare sätt, säger Emma Rosman.
Både hon och Tobias jobbar inom techbolag, med appar och teknikutveckling.
– Vi tänkte att det kanske kan vara ett verktyg för att skapa kontakt.
Samtidigt hade de kollegor som försökt ställa upp som volontärer och bidra med sin tid, men som upplevt den dåvarande organisationen som svår att nå fram igenom.
Tillsammans med några kollegor började de bygga appen, med vetskapen att bland de få tillhörigheter många nyanlända har med sig till Sverige finns ofta en smartphone, enda sättet att hålla kontakt med familj och släkt och sprida information till varandra.
Appen är tänkt som en mötesplats mellan nyanlända och lokalbefolkningen, ett forum där nyanlända kan ställa frågor som privatpersoner sedan kan svara på.
Appen består av fyra delar: basinformation om Sverige, som vilket nummer man ringer om man behöver sjukvård, en del där man kan ställa frågor om hur det fungerar i Sverige, som hur man söker jobb eller hur man gör om ens barn vill börja spela fotboll, en aktivitetsdel där man lägga ut inbjudningar till middag eller bio, varpå intresserade kan ”joina”, och en chatt.
– Allt översätts till fyra olika språk: arabiska, persiska, svenska och engelska. Chatten direktöversätts. Om jag skriver på svenska, kan någon annan läsa det på arabiska.
Appen har rönt massmedialt intresse. Också FN har visat intresse, via sitt flyktingorgan UNHCR.
Är det här en idé som bara finns i Sverige?
– Utomlands har vi sett några appar, säger Emma Rosman och nämner bland annat Tyskland.
Men de apparna fokuserar på att ge myndighetsinformation, inte på interaktion och att vara en mötesplats, säger hon.