ANTTIS KLIMAX ? tre mål och en assist i debuten

NORRKÖPING
IFK Norrköping sökte en avslutare.
Och fick en... frälsare!
Efter tre mål i debutmatchen kan hela fotbolls-Östergötland i dag stava till Antti Sumiala.
- Det här är som en dröm, men ni ska inte räkna med tre fullträffar i varje match, strålade 28-åringen efter 5-1 (3-1) mot Kalmar FF.

Vilken debut han fick göra frälsaren från Finland, Antti Sumiala. Tre mål och en assist, allt dessutom inför 8.000 åskådare på Idrottsparken. Här är han på väg att ta emot gratulationer av landsmannen Jani Sarajärvi. FOTO: NICLAS SANDBERG

Norrköping2002-08-13 00:00
Vem har inte svurit över "Pekings" oförmåga framför motståndarmålet?
Hur många har inte krävt nya anfallare till klubben?
Antti Sumiala, Björneborgs Janne Hellström-kopia, kan vara svaret på allas böner.
Igår var han det definitivt.
- Jag har gjort två mål i samma match några gånger. Tre har nog inte hänt så ofta, förklarade han efteråt.

<b>Ny kelgris på Parken</b>
Det tog lite tid innan Antti kunde lämna Parken. 8 000 åskådare skrek hans namn och den nye succéfinnen var inte sen att flirta med sin nya publik. Ryggdunkningarna var många innan han mötte pressen i omklädningsrummet.
- Det är viktigt att ha supportrarna bakom sig och jag kan inte klaga på mottagandet. IFK verkar ha ett bra stöd,slog han fast.
Faktiskt var det osäkert om Sumiala ens skulle spela igår. Nyförvärvet har haft känningar i ett lår.
- Muskeln känns stel. Det kan bero på allt resande den senaste tiden. Resandet kombinerat med hård träning.
Detta såg man inte någonting av. Sumiala mjukstartade uppvisningen genom att spela fram Kristian Bergström till 1-0 efter tolv minuter.
Han vände ut-och-in på KFF-backen Patrik "Bagarn" Rosengren och serverade Bergström som sköt på volley, otagbart för Petter Wastå.
I 25:e minuten fick han själv en notering i målprotokollet. Mikael Blomberg drev in i straffområdet och fick på något vis fram bollen till Antti.
- Jag petade bollen åt sidan och drog till.
2-0 satt vid Wastås vänstra stolpe.

<b>Snabb replik från KFF</b>
Festen kom tillfälligt av sig när Daniel Mobaeck nickade in 2-1 bara några sekunder efter IFK:s andra mål.
Fast gästernas mål var inte ologiskt. I första halvlek skapade smålänningarna massor av målchanser framför Balázs Rabóczki som fick jobba hårt under hela matchen.
På något sätt var detta Norrköpings kväll. Man hade flyt och en klinisk avslutare i Antti Sumiala. Tre minuter före pausvilan tryckte han in trean.
Kristian Bergström slog hörnan, Fredrik Bild nicktouchade och Sumiala sköt ur minimal vinkel.
- Jag står gärna bakom alla försvarare. Ofta är det någon som gör ett misstag därframme, så det passar mig bra.
Andra halvlek blev spelmässigt bättre. Faktum är att hemmaspelarna fick en rejäl utskällning under vilan. Tränaren Håkan Ericson var inte nöjd med den försvarsmässiga insatsen.
- Ett bottennapp, sade han kritiskt.
Det blev bättre. Kalmar mattades litegrann, även om man minns inhopparen Anton Holmbergs mäktiga långskott och Rabóczki mycket snyggt tippade till hörna.
Och Antti Sumiala var absolut inte klar för kvällen.
I den 64:e minuten högg han som en kobra efter det att Petter Wastå räddat Kristian Bergströms "fladderskott".

<b>Snabb i tanken</b>
- Jag stack mot mål redan innan Bergström sköt, berättade han.
Sedan blev publiken gramse när Sumiala byttes ut. Buandet övergick till slut i applåder från hemmapubliken.
- Där blev jag faktiskt lite förbannad. Tror folk att jag byter ut en kille som gör tre mål för att han är för dålig? Önskar att man vore lite bättre orienterade emellanåt, sa Håkan Ericson surt.
Meningen var, det hade man gjort upp på förhand, att Antti skulle spela tio minuter av andra halvlek, för att spara den sargade lårmuskeln.
- Nu ville han själv köra ytterligare ett tag innan bytet, fortsatte Ericson.
In kom i stället Mattias Flodström - som dundrade in 5-1.
Snacka om fest.
Flodström i alla ära. Igår var det Antti Sumiala som var kung.
Kuningas på finska.
Pelastaja - räddaren - från öst har presenterat sig.
Här är ett annat ord att lära sig: maali. Tre såna igår.
<B>Norrköping?Kalmar FF 5?1 (3?1)</B>
Målen: 1?0 Kristian Bergström (12), 2?0 Antti Sumiala (25), 2?1 Daniel Mobaeck (27), 3?1 Antti Sumiala (42), 4?1 Antti Sumiala (64), 5?1 Mattias Flodström (72).
Varning, Kalmar FF: Dennis Nilsson.
Domare: Stefan Johannesson, Stockholm.
Publik: 8 243.
Norrköping: Balazs Raboczki ? Alexander Östlund, Fredrik Bild, Patrik Kieback, Jani Sarajärvi ? Patrik Jönsson, Kristian Bergström (Issah Mohammed 84), Mikael Blomberg (Filip Apelstav 78), Georgios Karatanasis ? Jonas Wallerstedt, Antti Sumiala (Mattias Flodström 66).
Kalmar FF: Petter Wastå ? Krister Andersson, Patrik Rosengren, Dennis Nilsson, Jon Björklund (Joachim Lantz 69) ? Vesa Vasara (Christer Persson 76), Henrik Rydström, Lasse Johansson, Håkan Lindqvist ? Patrik Elmander (Anton Holmberg 58), Daniel Mobaeck.