Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet hus på Campus Norrköping – efter pandemin

Under torsdagen fick studenterna på Campus Norrköping tillfälle att visa upp vad de sysslar med till alla intresserade av universitetsstudier.

Adam Salomonsson och Sanna Delander är studenter på elektronisk design och visade upp olika elevarbeten under det öppna huset.

Adam Salomonsson och Sanna Delander är studenter på elektronisk design och visade upp olika elevarbeten under det öppna huset.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2023-03-19 14:00

Foajén innanför entrén till Campus Norrköping är full av människor strax efter 12 på torsdagen. Många är studenter med blåa Liu-tröjor på sig men här finns även lärare och andra som ivrigt väntar på de potentiella nya studenterna – här ska det nämligen bli öppet hus där de olika programmen får tillfälle att visa upp sig.

undefined
På torsdagen var det det första öppna huset på tre år på Campus Norrköping.

Vi träffar Sara Råsberg som är chef för studentrekryteringen och alumnienheten. Hon är glad att man äntligen åter kan genomföra en sådan här dag.

– Det här är vårt första öppna hus på tre år på grund av pandemin, vi har längtat mycket. Det har överlag varit roligt hela det här året att kunna mötas i verkliga livet, det är vår starkaste typ av rekrytering kan man säga, säger Sara Råsberg.

– Det är jätteviktigt att man som blivande student får prata med någon som läser det program man är intresserad av.

Pandemin ledde till betydande utmaningar för LiU och Campus Norrköping som för så många andra under restriktionsåren men påverkade också rekryteringen till viss del.

– Antalet sökande till våra program har minskat något under de här åren men totalt med de enskilda kurserna inräknat har det ökat, upplyser Sara Råsberg.

undefined
Sara Råsberg,chef för studentrekryteringen och alumnienheten, ser det fysiska mötet mellan blivande och nuvarande studenter som viktigt.

Vilka är de populäraste programmen?

– Det är några som sticker ut: Industriell ekonomi, civilekonom, psykolog och läkare ligger alltid i topp.

Öppet hus handlar i första han om att presentera de olika programmen för andraårselever från Norrköpings Gymnasieskolor även om det öppna huset är för alla.

– Man får möta studentrepresentanter från våra program men man får också möjlighet att se vissa praktiska delar från vår verksamhet, vi har föreläsningar man kan ta del av och så rundvandringar, berättar Sara Råsberg.

undefined
En mini-segway som står stabilt på sina små hjul.

Vi går ut i folkhavet där studenter står vid sina respektive stationer och samtalar med gymnasieelever. På ett av borden står ett flertal intressanta fordonsskapelser och en mini-segway som balanserar på sina två små hjul. 

Här finns studenterna Sanna Delander och Adam Salomonsson på plats för att berätta om utbildningen Civilingenjör Elektronikdesign – ett program unikt för Campus Norrköping.

– Vi lär oss mycket om analog elektronik men även en del digital också, berättar andraårsstudenten Adam och Sanna som går tredje året fyller i:

– Det är som en blandning av mjukvara och hårdvara, där det möts någonstans. Vi lär oss även en del programmering så man får en bred grund som man sedan kan specialisera sig från, förklarar Sanna vars skånska accent förråder henne.

undefined
Adam Salomonsson och Sanna Delander är studenter på elektronisk design och visade upp olika elevarbeten under det öppna huset.

– Ja, jag är från Helsingborg men det tvättas bort mer och mer, skrattar hon.

Skapelserna på bordet är olika elevprojekt som gjorts under årens gång och utbildningen verkar ligga i tiden då automatisering inom bilindustrin och elektronikdesign av olika sorter blir allt vanligare.

– Vårt kandidatprojekt är att göra en självkörande bil med hjälp av ett program som ska navigera i olika miljöer så det är mycket aktuellt, säger Sanna.

undefined
Belinda Lynbech Ström och Emma Carlsson är studenter på fysioterapeutprogrammet där de trivts.

Vid ett bord lite längre bort står Belinda Lynbech Ström och Emma Carlsson, bägge fysioterapeut-studerande som går sista året av tre. De ser ljust på sin framtid och har trivts väldigt bra under sin utbildning.

– Just i dagsläget ser arbetsmarknaden bra ut, det finns en brist på fysioterapeuter, säger Belinda och Emma håller med.

– Det är också bra att det finns jobb både inom kommuner och på sjukhusen men även inom primärvård så det är ett brett spann man kan söka sig till, säger Emma.

LiU

Man ger universitetsutbildning på grundnivå och avancerad nivå

37 600 studenter (motsvarar 19 228 helårsstudenter)

18 600 på Campus Valla

5 000 på Campus Norrköping

3 500 på Campus Universitetssjukhuset (US)

15 300 distansstudenter och studenter på andra orter, inklusive Campus Lidingö

135 utbildningsprogram, varav 26 internationella program

650 fristående kurser

Utbytesavtal med 400 universitet i 50 länder

800 utländska studenter

2 600 examina på grundnivå

3 000 examina på avancerad nivå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!