Antidepressiva medel skrivs ut till allt fler unga
NORRKÖPINGAllt fler svenskar tar antidepressiva medel - även barn och ungdomar. Det visar Socialstyrelsens senaste kvartalsstatistik. Trenden ser likadan ut i Norrköping. - Tillströmningen av unga patienter har blivit större under hela 90-talet och då skrivs också mer medicin ut, säger Ann Björkman, överläkare vid BUP-kliniken på Vrinnevisjukhuset.
<b>Fler medel på marknaden</b>
Under hela 1990-talet har det blivit allt vanligare att barn och unga äter dessa läkemedel. Bland annat beror det på att det finns fler medel på marknaden som är lämpliga för yngre. Men Socialstyrelsen varnar även för ett problem: Det är inte säkert att det har undersökts vad dessa läkemedel egentligen har för effekter på barnen. Personer under 18 år ingår mycket sällan i kliniska prövningar av läkemedel.
- Fler barn har kommit till oss under 90-talet mot tidigare, säger Ann Björkman.
- De har alla olika problem och det går inte att säga att just depressioner blivit vanligare. Men i och med att barnen och ungdomarna är fler har även de som lider av depressioner blivit fler. Alltså skrivs mer antidepressiva läkemedel ut, tillägger hon.
Hon säger också att läkarna på senare tid har kunnat ta del av vetenskaplig forskning om läkemedlen, vilket lett till att de vågat skriva ut dem till ungdomarna.
- Men läkemedel är inte det vi tar till i första hand om ett barn kommer till oss och inte mår bra. Och det är aldrig det enda vi gör. Samtal och försök att underlätta i barnets vardag är oerhört viktiga, säger hon vidare.
Att unga flickor tillskrivs mer läkemedel än pojkar ser hon även i Norrköping.
<b>Olika i olika åldrar</b>
- Det ser olika ut i olika åldrar bland pojkar och flickor. Men generellt är ångest och depression något vanligare hos flickorna. Kanske är det också så att det är mer maskerat hos pojkarna. De blir i stället mycket mer utagerande.
Enligt Ann Björkman har läkare och forskare många olika tankar och teorier om varför denna tillströmning skett till de psykiatriska klinikerna runt om i landet.
- Under 90-talet har det sociala skyddsnätet dragits ned. Antalet vuxna i skolorna och barnens närhet har försvunnit. Neddragningar inom barnomsorgen påverkar barnen. Och barnens föräldrar kanske är arbetslösa och har det jobbigt.
Vidare säger hon att stress kan påverka hjärnan på olika sätt och orsaka psykiska besvär. Bland annat stress i form av all den information som finns att inhämta för barnen. Det handlar om datorer, tv, media och så vidare.
Även förskrivning av sömnmedel och lugnande medel till unga har ökat med hela tio proentet mellan 1999 och 2000.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!