Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Antalet obehöriga studenter ökar

I dagarna kommer intagningsbeskedet till alla blivande gymnasieelever i Norrköping. Men 14 procent saknar behörighet och tvingas läsa upp sina betyg för att komma in på gymnasiet.

NORRKÖPING2005-06-29 06:00
De flesta kommer in på sitt förstahandsval, även om 242 elever i Norrköping är underkända i svenska, engelska eller matematik och måste läsa upp sina betyg på individuella programmet.
- Det är en ökning från förra året, säger Peter Gustafsson, intagningssekreterare på intagningskansliet i Norrköping. Då saknade elva procent behörighet. Naturligtvis vill man helst att den siffran ska vara noll.
Frisör behåller sin förstaplats på listan över populära gymnasieutbildningar.
- Den bara fortsätter att öka, säger Peter Gustafsson.
I år var det 132 förstahandssökande på 32 platser.
Andra gymnasieprogram som ökat i popularitet är bygg, energi och mode- och design.
- Även intresset för elprogrammet har ökat sedan förra året, säger Peter Gustafsson.

Väljer idrottsprofil
En kraftig ökning är det också för natur- och samhällsvetenskapliga programmet. Förra året sökte 127 nior dit. I år är det 141 sökande.
Sämre är det för samhällsvetenskapliga programmet.
- Där ser vi en kraftig dykning, säger Peter Gustafsson. Antalet sökande minskar i hela länet förutom i Söderköping, där det istället ökar. Varför vet jag inte.
- En förklaring till minskningen i Norrköping är att Kunskapsgymnasiet tagit många elever från de kommunala skolorna. Där kan man söka samhällsvetenskapliga programmet med olika idrottsprofiler.
Annars är det betydligt fler elever som söker till de kommunala gymnasieskolorna än till friskolorna, 1 610 sökte till kommunala gymnasium och 468 till friskolor.

Ingen "Tina-effekt"
Den utbildning som dalat mest i popularitet är hotell- och restaurangprogrammet.
- "Tina-effekten" börjar lägga sig, säger Peter Gustafsson. Marknaden säger också att nu börjar det bli fullt av kockar.
Andra program som inte lockar många sökande är industri och omvårdnad.
- Jag tror att många fortfarande har en föreställning om industrijobb som skitiga, säger Peter Gustafsson. Där måste företagen profilera sig mer själva. Öppna upp och låta eleverna komma och titta.
- När det gäller omvårdnadsprogrammet så är det sjukvårdsdebatten vi haft här i stan som speglar av sig. Det är synd för det behövs ju folk både inom vården och industrin.
Några program har så få sökande att man helt enkelt fått lägga ner dem. Det är bland annat teknikprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet och engelskspråkiga naturprogrammet.
När intagningsbeskedet kommer ska eleverna svara ja eller nej. Reservintaget börjar sedan den 1 augusti och pågår månaden ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om