Händelsen inträffade i somras och har nu fått kommunen att göra en anmälan enligt både lex Maria och lex Sarah. ”Osäkerhet kring hur man hanterar personer med psykisk ohälsa, kombinerat med osäkerhet kring nya ansvarsgränser, gjorde att man inte hann hjälpa patienten”, skriver vård- och omsorgskontoret bland annat.
Dagen innan händelsen var brukaren tungandad och uttryckte självmordstankar. Omvårdnadspersonalen kontaktade då hemsjukvården, som i sin tur ringde till patienten. Sjuksköterskan tolkade inte problemen som akuta, utan bokade i stället ett hembesök till dagen därpå, något som patienten samtyckte till. Men när en sjuksköterska kom hem till patienten dagen efter, öppnade hen inte dörren.
Tidigare den aktuella dagen hade brukaren tvingat omvårdnadspersonalen att lämna lägenheten, varpå personalen omedelbart kontaktat sin chef, som i sin tur uppmanade till ny kontakt med hemsjukvården. Hemsjukvårdens sjuksköterska kontaktade genast vårdcentralen för ett hembesök. När läkaren och omvårdnadspersonalen kom till brukaren, fann de personen livlös.
Nu utreder kommunen en utbildningsinsats för sina medarbetare som arbetar inom området. Utredningar har nämligen visat på bristande rutiner när det häller hanteringen av personer som mår psykiskt dåligt. Detta är inget som heller blivit bättre sedan hemsjukvården infördes i början av året.
– Det vi har upptäckt i och med vår lex Sarah-anmälan är att det brister i stort i kommunens utfarande av sociala insatser, kring hur vi hanterar personer som mår psykiskt dåligt, säger Helen Franzén, socialt ansvarig samordnare inom kommunen.
Läs mer i onsdagstidningen, som även finns som e-tidning här på webben!