Enligt Migrationsverkets siffror beräknas 80 000 personer ansöka om asyl i Sverige i år och av dem beräknas 51 000 få permanent uppehållstillstånd. Under den tid de asylsökandes ärenden utreds har Migrationsverket ansvar för att de har någonstans att bo. Mats Johansson vars ansvarsområde är Östergötland berättar att de asylsökande portioneras ut över landet.
– Här i Östergötland kan jag preliminärt säga att vi under den första veckan i september kommer att öppna Hotell Viken med 61 platser, Glyttinge camping i Linköping med 50 platser under vecka 37 och Skogsvikens Hotell och pensionat med 50 platser under vecka 38. Det är vad som är inplanerat för Östergötland just nu, men sen kan det ju det ju väldigt snabbt komma fram nya typer av boenden. Nu kommer det ju ungefär 2000 personer varje vecka som söker asyl i Sverige och öppnar vi ett nytt boende så fyller vi upp det på två-tre dagar, så är läget just nu.
En anledning till att situationen just nu är ansträngd är att många av de lägenheter Migrationsverket har till sitt förfogande är upptagna.
– Problemet är att över 11 000 personer med permanent uppehållstillstånd bor i våra lägenheter. Därför måste vi upphandla nya boenden. Om de personerna hade fått en kommunplats skulle ju de nya asylsökande kunna få de platserna. I vårt uppdrag ingår det att ge mat för dagen och tak över huvudet och det är ganska ansträngt just nu. Jag vet inte om den dagen kommer när vi inte har något boende. Vad gör vi då?
Mats Johansson berättar att det finns olika planer och att man i början på 1990-talet hyrde båtar för att klara av situationen med den stora flyktingvågen från forna Jugoslavien.
– Just nu klarar vi av det, men vi bestämmer ju inte hur många som kommer till Sverige och ansöker om asyl. Skulle det öka ytterligare, ja då vet jag inte.
Redan nu har man gått lite utanför de vanliga ramarna och fått improvisera lite enligt Mats Johansson. Han nämner Hävla som ett exempel där det fungerar väldigt bra. Där lagar de asylsökande sin egen mat. Migrationsverket har fixat en "shoppingbuss" som går in till Finspång varje lördag eftersom det inte finns någon livsmedelsbutik i Hävla. Även ortsborna får åka med i den.
– I Hävla har vi 156 platser. Jag tror vi har fler asylsökande än ortsbor där och det fungerar väldigt bra. Där är ortsborna med på det och de har tagit till sig det här. Så med små resurser går det att göra något väldigt bra.