Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anställda slår larm om missförhållanden

Ett stort antal anställda på den kommunala enheten Natur och Bygg kommer inte tillbaka efter sommaren. Anledningen är att de känner sig överkörda av sin chef.
- Vi var eniga i princip att vi ville få bort henne. Hon kör det här i botten, och det är i alla fall skattepengar det rör sig om, säger en av de anställda till Folkbladet.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2010-08-05 07:41

Allvarliga missförhållanden inom verksamheten framkommer i ett anonymt brev som skickades till kommunstyrelsen i mitten av juli. Först nu har det blivit offentligt.

I brevet riktas grova anklagelser mot enhetschefen som tillträdde våren 2008.

Brevskrivaren får stöd av många andra anställda som Folkbladet varit i kontakt med. De beskriver en ohållbar arbetssituation med lögner, förtroendebrister och lidande.

- Vi är fullständigt överkörda. Det är så mycket bakom det här, folk kan inte tro att det är sant. REKO-grejen som var, det är ingenting mot det här, säger Hans Gustavsson, en av de anställda arbetsledarna.

Meningsfullt arbete
Natur och Bygg är en enhet inom Tekniska kontoret. Syftet med verksamheten är att erbjuda utvecklande och meningsfull sysselsättning till ett 60-tal personer som av olika anledningar kommit långt från arbetsmarknaden. Inom den kommunala arbetsmarknadspolitiska åtgärden, offentligt skyddade arbeten (OSA), utför de fasadreparationer, röjer skogsytor, reparerar parkbänkar och utför andra praktiska uppdrag. Många av de OSA-sysselsatta kommer från missbrukarbakgrund.

- Det handlar om att ge dem ett jobb, istället för att de i många fall ska sitta på en parkbänk och supa, berättar Hans Gustavsson.

Nya direktiv
Verksamheten leds av en enhetschef och fyra anställda tjänstemän. Därutöver finnas tolv anställda så kallade lagbasar som arbetar nära de sysselsatta.

Enheten fick en ny chef i april 2008. Problemen tog fart under förra hösten när hon kom med nya direktiv för arbetsfördelningen. En åtgärd var att arbetsledarna skulle byta arbetslag med varandra.

I förändringsarbetet hade de anställda med lång erfarenhet inte något att säga till om.

- Hon baktalade tidigare chefer och ifrågasatte hur det kunnat fungera, och bestämde sig sen för att göra om i organisationen. Hon menade att det var tur att hon kommit dit för att rädda det hela.

- Men det fungerade bra. Vi har alltid tagit hand om våra killar. OSA handlar mycket om personer som har problem och hon har kommit in och skapat väldigt mycket problem.

Merparten lämnar
Missnöjet har resulterat i att bara fyra av de tolv lagbasarna stannar kvar på sina tjänster. Ingen av de anställda tjänstemännen kommer att finnas kvar på kontoret.

- Hon lyssnar inte på någon annan, hon har pratat med några OSA-gubbar i telefon, och fattar sedan själv beslut. Hon går till Tekniska kontoret, sen till kommunens personalkontor, och resultatet blir att alla får gå hem utom hon som blir kvar. Det kan inte vara så att tolv personer har fel och en har rätt.

- Det har fungerat hela vägen tills hon fått för sig att det inte gör det. Sen har hon fått det till att vi är rädda för förändringar men det handlar inte om det.

Han befarar att situationen nu kommer att gå ut över verksamheten och de sysselsatta.

- Vi jobbar med människor som har det svårt, och är det några som har svårt för förändringar så är det de.

Fullt förtroende
Från ledningshåll är man medveten om problemen kring arbetsmiljön, och i våras tillsatte kommunens personalkontor en utredning som ska vara klar i början av september. Den kritiserade chefens närmast överordnade, Peter Zinderland, vill inte uttala sig eftersom han själv är omnämnd i det anonyma brevet.

Han och en annan mellanchef ska, enligt brevet, inte ha agerat trots att de varit informerade om missförhållandena.

Högsta chefen på Tekniska kontoret uttalar sig däremot

- Jag och Peter har fullt förtroende för henne på alla sätt och vis, säger Leif Lindberg, chef för det tekniska kontoret

De menar att hon är rätt person att leda enheten.

- Men nu pågår det en arbetsmiljökartläggning och framkommer det information där som mottalar den bilden så kan det komma att ändras.

Flera av dem som har lämnat enheten är nära pensionsåldern, och tre av dem har full lön fram till pension. För att täcka upp de lagbasar som försvunnit har enheten tvingats hyra in arbetskraft från bemanningsföretag.

Enligt brevet är dessutom en av de inhyrda tillsatt på tveksamma grunder. Jäv från den kritiserade chefen kan misstänkas då en nära anhörig till en annan chef på Tekniska kontoret har anställts med kort varsel. Han påstås sakna både relevant utbildning och kunskap inom området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om