- Det finns anhöriga som tycker att vi inte har gjort tillräckligt. De känner sig inte trygga när de båda undersköterskorna är kvar på arbetet och jag förstår den oron, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Enligt Stjernkvist har flera anhöriga hört av sig direkt till honom eller till kommunen med sin oro, andra har uttryckt den i media.
Men det finns också ett annat skäl till att hela proceduren med besluten kring undersköterskornas anställning tas om.
- Också från vård- och omsorgskontoret har det framförts kritiska synpunkter. Och det väger väldigt tungt vad ansvariga inom vård och omsorg tycker. Ett sånt här beslut kan inte tas utan att de står bakom mig, säger Lars Stjernkvist.
Lars Stjernkvist syftar på att vård- och omsorgsnämndens ordförande Kerstin Hildebrand (V) flera gånger uttalat att hon inte vill ha personer som begår övergrepp mot de gamla i sin organisation och att Inger Dahl-Harrysson, programansvarig på vård- och omsorgskontoret, sagt att hon tycker att de ska avskedas.
Att Stjernkvist nu kliver in på scenen och i praktiken ger partikamraterna i personalutskottet bakläxa, beror på att det ytterst är hans bord eftersom kommunstyrelsen har ansvar för personalfrågor. Under gårdagen diskuterade han med chefer på personalkontoret och vård- och omsorgskontoret och beslutet blev att de båda undersköterskorna på Hagaborg omedelbart beordrades hem från jobbet.
- De har fortfarande kvar sin anställning och sin lön, men tills vidare ska de stanna hemma, förtydligar Lars Stjernkvist.
Vad händer nu?
- Självklart måste vi fullfölja alla de förpliktelser som vi har arbetsrättsligt. Sedan handlar det om att vi politiker måste lära oss av detta. Det räcker inte med de åtgärder vi gjort och som har lugnat många, utan här måste alla anställda känna trygghet.
Kommer de att avskedas?
- Det kan jag inte svara på.
Kommer de att omplaceras?
- Det kan jag inte svara på heller. Vad som händer långsiktigt vet jag inte. Jag har bara förmedlat en sak i dag och det är att jag känner oro för att de anhöriga inte ska känna sig trygga.
Blir det omplacering så antyder Stjernkvist att det blir till helt andra typer av jobb.
- Vi kommer hitta en lösning så att vi inte bara flyttar på problemen. Kommunen har 9 000 anställda och en mängd arbetsuppgifter, påpekar han.
Enligt personaldirektör Per-Olov Strandberg så väntar närmast överläggningar med undersköterskornas fackliga organisation Kommunal.
- Vi har inte fått tag i Kommunal i dag, men på måndag tror jag att vi löser det här, säger han.
Han står fast vid sin tidigare ståndpunkt att det inte kan bli tal om avsked, eftersom det inte håller arbetsrättsligt.
- Visst går det att säga upp på bristande förhållningssätt och attitydproblem om vi så tydligt kan visa att de har gjort det som de anmälts för, men det är oftast och nästan alltid så, att ord står mot ord, säger han.