Anropsstyrda bussar oroar pensionärer
NORRKÖPINGPensionärerna i Haga är oroliga inför införandet av anropsstyrda stadsdelsbussar som i början av november ska ersätta servicelinjen som då läggs ner i stan. På lördagen kom ca 85 pensionärer till ett upprört möte vid dagcentralen Riks City där den nya bussen visades.
Så ser den ut, den nya anropsstyrda stadsdelsbussen som ska tas i bruk i Haga och Eneby i början av november. FOTO: HANS JOHNSSON
Foto:
- Jag är inte den som strider i vanliga fall, säger Anne-Marie Klingström.
Men nu slåss hon för pensionärernas bästa.
- Det är så mycket oro. Man tar ifrån människor deras trygghet.
- Det har varit väldigt lite information och gått väldigt snabbt.
När servicelinjen i stan, med fasta hållplatser, läggs ner i början av november ersätts den med en anropsstyrd stadsdelsbuss. En ska cirkulera i Haga, Enebymo, Eneby, Pryssgården och Sandbyhov. Bussen, med plats för rollatorer, tar åtta-tolv personer, varav två som är rullstolsbundna.
Den som vill åka med bussen ringer en kvart innan och så hämtar bussen vid adressen. Man ska ringa samma nummer som till färdtjänsten, även om bussen är för alla och inte ingår i färdtjänsten. Bussen leverar till adresser inom området. Om man vill ner på stan finns det två bytespunkter där man byter till låggolvsspårvagn eller buss: vid Hagaskolan och Eneby centrum.
Anne-Marie Klingström menar att det är svårt att beräkna när man ska åka tillbaka.
- Det är inte många av våra äldre som har mobiltelefon.
Och bussen kommer inte att trafikera sträckan upp till Folkparken och krematoriet, dit många idag åker med servicebussen för att besöka sina gravar, säger Anne-Marie Klingström.
Hon undrar också hur det ska gå för rörelsehindrade att byta till spårvagn vid Hagaskolan där så många skolelever går på och av.
Vid mötet i går medverkade tjänstemän från kommunens kollektivtrafikenhet, men inga politiker. Anne-Marie Klingström ska nu se till att det blir ett nytt möte, med ansvariga politiker från trafiknämnden.
<b>"Inte så lyckat"</b>
Conny och Ulla Carlsson kom för att informera sig om vad som var på gång. De åker inte med servicelinjen idag, men "man blir ju äldre" som Conny säger. Han förstår kommunens dilemma med att det blir dyrt att hålla i gång servicelinjen som få åt gången åker med, men skulle helst se att den fick vara kvar. Samtidigt säger han om det nya att:
- Det är värt att pröva. Människan är väldigt emot förändringar. Man målar kanske upp problemen lite för mycket.
En av de stora frågorna tycker han är hur det ska gå att byta vid Hagaskolan där det är mycket skolelever och allmänt rörigt.
- Det är många med mig som är lite bekymrade för hur det ska gå, säger Conny Carlsson.
Och hur ska det gå att beställa både ut- och hemresa samtidigt? Hur beräknar man det? undrar Conny Carlsson.
Karl-Erik Karlsson, 78, som har rollator tycker inte om det nya systemet.
- Bussen är väl det inget fel på, den är väl bra, men systemet som kommer att bli är inte bra.
I lördags var det tredje informationen han var på, en gång tidigare på Rikscity och en gång med PRO. Och han har sin uppfattning klar:
- Att hålla på och byta stup i ett, det är inte bra. När jag ska på läsecirkel på Repslagaregatan måste jag åka till Hagaskolan och byta. Där kan det stå 10-20 skolungdomar som ska med treans spårvagn.
- Och de pratar om att när man ringer så kan man beställa återfärden samtidigt. Men då måste man veta när man kommer upp till Haga. Om det blir något stopp, då är ju bussen borta när man kommer, säger Karl-Erik Karlsson. Jag tycker inte att det här är lyckat.
Anropsstyrda stadsdelsbussar blir det också i Hageby, Vilbergen, Skarphagen, Ljura, Kättsätter, Ektorp och vid Vrinnevisjukhuset.