Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anrika huset rustas upp: "Startskottet för en ny era"

Nu ska Blomska hemmet, som stått tomt i flera år, bli till exklusiva lägenheter. Alldeles bredvid byggs två nya flyglar. "Det här är startskottet för en ny era, och jag är otroligt stolt över att vi får göra det", säger Pelle Furuheim, ägare till Sefab.

Ulf Eklöfoch Thomas Angström från Eklöfs Fastigheter, Felix Lotz, arkitekt och Johan Lenngren, fastighetsmäklare, är glada att förvandlingen av Blomska hemmet kan dra igång.

Ulf Eklöfoch Thomas Angström från Eklöfs Fastigheter, Felix Lotz, arkitekt och Johan Lenngren, fastighetsmäklare, är glada att förvandlingen av Blomska hemmet kan dra igång.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-10-13 16:00

Det pampiga huset högst upp på Norra promenaden invigdes 1919 och var en donation av grosshandlare Frans Blom. Syftet var att fattiga och ensamma kvinnor skulle kunna bo där utan att betala hyra. 1995 övertogs byggnaden av kommunägda Hyresbostäder och det blev fritt för vem som helst att hyra någon av lägenheterna. 2014 köptes huset av Subnova, och i samma veva började Pelle Furuheim snegla på det vackra huset. Det blev dock inte läge att köpa förrän 2017, då Sefab och Eklöfs Fastigheter gjorde slag i saken.

– Jag åkte förbi då och då, och tyckte det såg väldigt mörkt ut i fönstren. Jag kontaktade ägaren och frågade om de ville sälja, och de kunde tänka sig det. Jag kontaktade Eklöfs och det blev ja på stående fot, säger Pelle Furuheim.

Frågan om ett samarbete gick till Ulf Eklöf som har drivit Eklöfs Fastigheter parallellt med Stadium sen 1978. Han hade gått och beundrat huset ännu längre tillbaka än Pelle. 

– Då jag tittade på det var det fortfarande ett boende för de som hade det svårt, det var ruffigt. Ett tag tänkte jag bygga om det till äldreboende.

Därför var det självklart att säga ja när han fick frågan om att vara delägare i projektet. Han säger att han har respekt för gamla hus och att ambitionen är att bevara själen av 1920-talet.

– Det är ofattbart att det här huset har stått för fäfot i så många år!

I Blomska hemmet kommer det att bli 19 lägenheter, varav fyra är vindsvåningar. I flyglarna blir det ytterligare 19 lägenheter i olika storlekar. Hela projektet kostar i runda slängar 100 miljoner kronor. 

– Det ska vara topp, vi sparar inte på någonting, säger Ulf Eklöf.

Så här är det tänkt att se ut när det är klart. Ägarnar har fått bygglov för vindsvåningar vilket gör att takfönster tillkommer på huset.
Så här är det tänkt att se ut när det är klart. Ägarnar har fått bygglov för vindsvåningar vilket gör att takfönster tillkommer på huset.

Ni har ägt huset i över tre år, varför händer inte det här förrän nu?

– Det handlar mycket om att vi ville ha bygglov för att få bygga lägenheter på vinden, och det hade sina svårigheter, säger Pelle.

Felix Lotz, arkitekt på Fredrikssons arkitektkontor, är den som ser till att de nybyggda flyglarna ska harmonisera med det 100-åriga huset. Linjer i byggnadens fasad kommer exempelvis att tas upp i de nya husen.

– Jag tror verkligen känslan av det nya och det gamla kan tillföra något nytt till den här delen av stan. Det är en jättespännande resa. Inget är bättre eller finare än det andra, utan det är två bra produkter, säger han.

Hur stora förändringar görs invändigt?

– Det är väldigt lite rivning av bärande väggar och mycket går att bevara. Det kom fram mycket fint när vi rev ner det som sattes dit på 80-talet.

Intresset för lägenheterna har varit stort. 20 stycken av 38 är redan sålda. 

– De största lägenheterna, tre stycken fyror på 150 kvadrat, gick på en vecka. Otroligt, säger Johan Lenngren, fastighetsmäklare.

Under tisdagens ceremoni var det köparna som fick ta det första spadtaget. Ett par av de som ska flytta in är Therese Nilsson och Mattias Persson.

Therese Nilsson och Mattias Persson är några av de som köpt lägenheter i det som ska bli bostadsrättsföreningen Oasen. "Jag har sett huset i alla år och älskar det", säger Therese.
Therese Nilsson och Mattias Persson är några av de som köpt lägenheter i det som ska bli bostadsrättsföreningen Oasen. "Jag har sett huset i alla år och älskar det", säger Therese.

– Jag har sett det här huset i alla år och älskar det, säger Therese. 

De ska bo i en fyra i en av flyglarna.

– Vi säljer ett hus så vi vill kunna öppna upp och ha en ordentlig balkong.

Förutom det fina huset ser de många fördelar med läget. 

– Vi har nära till Folkparken, Röda stan och "Himpan". Det är bra eftersom vi har hund. Sen är det nära till alla stora vägar, det är rätt sida stan för oss, säger Therese.

– Men det ska inte stå klart förrän 2023 så nu blir det lång väntan.

Blomska hemmet

1918 erbjöd sig grosshandlare Frans Blom att bygga ett bostadshus med 26 lägenheter för ensamma och fattiga kvinnor. Kvinnorna fick bo kvar i sina lägenheter under hela sin livstid utan att behöva betala hyra.

Invigningen skedde den 29 september 1919.

Blomska hemmets sista hyresgäster flyttade ut 2017, samma år som Sefab och Eklöfs Fastigheter köpte det.

Ett tag satte Ostlänken och Trafikverket stopp för byggprojektet eftersom huset låg inom den tänkta korridoren för en tunnel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!