Ännu svårt för många leva som homosexuell
Trots en ökad acceptans i samhället är det fortfarande mycket svårt för många att ´kliva fram´ och stå för sin sexuella läggning. En homosexuell 17-åring blev utslängd från sin familj och klarade inte att leva utan dem. - Efter ett år begick han självmord trots att han hade kontakt både med oss på RFSL och med vänner, berättar Anders Karlson, representant för RFSL i Byrån mot diskriminering.
- Många vågar aldrig komma ut, leva sitt eget liv, utan lever någon annans hela livet, berättar Anders Karlson.
Han var en av talarna på Byrån mot diskriminerings seminarium om sexuell läggning. Genom sitt aktiva arbete i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande i Norrköping har han stött på många som haft problem.
Tog sitt liv
- När en 17-åring berättade för sin mamma att han var homosexuell sa hon bara att han skulle vara borta när hon kom tillbaka efter att ha handlat. Han var inte hennes son längre och han klarade inte av att leva utan sin familj. Efter ett år, trots stöd från oss på förbundet och av vänner, tog han sitt liv, berättar Anders Karlson.
Det är inte ovanligt att personer idag försöker och alltför ofta lyckas att begå sitt liv på grund av att de har en annan sexuell läggning. Till gay-jouren i Norrköping ringer många anonyma som talar om att de inte orkar längre.
- De ser inte att någon tycker om dem. Har kanske sedan tidigare problem och homosexualiteten blir ett för mycket som gör att de inte orkar, berättar Anders Karlson.
Talar sällan om självmord
Homosexuella är en överrepresenterade statistiken av självmordsförsök jämfört med sitt antal. Men inom RFSL talar man sällan om självmord.
- Det blir en dubbel belastning att både vara homosexuell och att försökt ta sitt liv, säger Anders Karlson.
Fram till 1944 var det förbjudet att vara homosexuell och därefter sågs det som en sjukdom. Inte förrän 1979 försvann sjukdomsstämpeln. Idag är acceptansen mycket större men utvecklingen går fortfarande framåt och många hoppas på att det ska bli ännu.
- Det jag vill först och främst är ju att min son ska må bra och våga stå för vem han är. Men det okända är för många skrämmande, beklagar Bo som har en son som är homosexuell.
Seminariet om sexuella läggningar var arrangerat av Byrån mot diskriminering och fler i andra ämnen kommer att hållas under hösten och våren. Först ut var seminariet om HBT, homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!