Ännu längre köer
Var femte anställd - 110 av 550 - på Migrationsverket hotas av uppsägning. Samtliga tjänster finns i Norrköping på centrala verksfunktioner resp Region mitt. Det innebär att den s k prövningssidan drabbas hårt med längre väntetider som följd.
- Vi har nu begärt central förhandling om hur uppsägningarna ska fördelas, säger Helmut Moser som bl a sitter i ST-fackets förbundsstyrelse.
Ytterligare två centrala förhandlingar är på gång om besparingarna.
- Det är orimligt att minska organisationen så mycket och samtidigt kräva oförändrade väntetider, säger Helmut Moser.
- Förvaltningsanslaget minskas från 660 till 620 miljoner medan det stora anslaget till asylmottagningen på 3,4 miljarder inte förändras i regeringens regleringsbrev. Samtidigt säger verksledningen att de pengarna bara kommer att räcka till september. Det går helt enkelt inte ihop, säger Helmut Moser.
Pengarna till asylen handlar bland annat om bostäder och uppehälle för de asylsökande. Anslaget är ett s k förslagsanslag. Det är en uppskattning av vad verksamheten kommer att kosta.
Regleringsbrev är regeringen direktiv till myndigheterna om mål och uppdrag som man förväntar sig att verken ska leva upp till.
Nyanställningar
- Vi har i ett upprop från personalen krävt besked från verksledningen om hur de kommit fram till att alla besparingar ska tas i Norrköping på huvudkontoret och region mitt, säger Susanne Andersson, sektionsordförande i ST-Migrationsverket.
- Vi tycker det är märkligt att man först nyanställer folk under både 2002 och 2003 för att förkorta handläggningstiderna för att sedan säga upp 110 personer.
- Nu har vi bara blivit undanskuffade. Vi har inte sett någon uträkning på hur man kommit fram till uppsägningar just här i Norrköping. Vi tycker att uppsägningarna är snett fördelade, säger Susanne Andersson.
Längre väntan
- Väntetiderna på medborgarskap är idag 15 månader. I det s k regleringsbrevet (regeringens anvisningar) anges målet till 14 månader. Med de uppsägningar som varslas blir det i stället väntetider på närmare två år.
- Genom att man väljer att säga upp folk i Norrköping så innebär det att väntetiderna på alla slags tillstånd, även uppehållstillstånd och tillfälliga besökstillstånd, kommer att öka igen.
- Arbetsmiljön kommer att bli allvarligt försämrad även för den personal som blir kvar. De orkar inte fortsätta och produktiviteten kommer att minska ytterligare, befarar Susanne Andersson.
Lovar agera
På torsdagen träffade facken på Migrationsverket kommun- och rikspolitiker från moderaterna, centern och vänsterpartiet.
- De lovade att agera för att försöka få en ändring, säger Susanne Andersson.
-110 jobb är mycket för Norrköping, inte minst med tanke på vad som tidigare hänt med tullen och postterminalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!