Ännu en försämring för dem som är arbetslösa

Simon Gevriye har varit arbetslös sedan 2002. Genom stöd av handledare på utbildningsföretaget Competens har Simon börjat att tro på sin förmåga igen. Nu hotas verksamheten på Competens och på andra utbildningsföretag. 15 000 yrkesförberedande utbildningsplatser i hela Sverige riskerar att försvinna.

Elena Fahlstedt, Lolo Åsberg och Stephan Biberg arbetar på ett utbildningsföretag i Vilbergen. Hit kommer människor som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Många av dem har arbetshinder av olika slag. Nu hotas företagets verksamhet, sedan den borgerliga regeringen har bestämt sig för att satsa mindre pengar på AMS. Foto:Emelie Lindh

Elena Fahlstedt, Lolo Åsberg och Stephan Biberg arbetar på ett utbildningsföretag i Vilbergen. Hit kommer människor som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Många av dem har arbetshinder av olika slag. Nu hotas företagets verksamhet, sedan den borgerliga regeringen har bestämt sig för att satsa mindre pengar på AMS. Foto:Emelie Lindh

Foto:

Norrköping2006-11-23 06:00
Vad kommer att hända med alla människor som i dag har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden? Alla människor med arbetshinder av olika slag? Det undrar Stephan Biberg och Lolo Åsberg som arbetar som handledare på utbildningsföretaget i Vilbergen.
Via arbetsförmedlingen kommer människor hit. De flesta har något form av arbetshinder. Utbildningen är på 18 veckor och syftar främst till att stärka människors självkänsla och deras personliga utveckling. Viktigt är också att ge människor insikt om vad de klarar av, som hur många timmar de kan arbeta och med vilka arbetsmoment.

Tio veckors praktik
Deltagarna får också lära sig vad de kan göra för att bättre marknadsföra sig själva. En viktig del i utbildningen är den tio veckor långa praktiken.
- Det mest effektiva sättet att komma ut på arbetsmarknaden är att få praktik och arbetsträning. Man får möjlighet att visa vad man går för, säger Stephan Biberg
Nu riskerar denna möjlighet att försvinna, när den borgerliga regeringen minskar sitt stöd till AMS.
- Människor som har varit utanför arbetsmarknaden så länge som de flesta deltagarna här hos oss har varit, har mycket små chanser att få jobb, konstaterar Stephan Biberg.

Saknar förståelse
Han ifrågasätter inte en översyn av alla de miljarder kronor som går till AMS. För visst finns det projekt som inte leder någonstans konstaterar han. Problemet är att många beslutsfattare totalt saknar förståelse för de villkor som människor lever under, konstaterar Stephan Biberg.
- Politikerna är så långt ifrån verkligheten. De ser inte vilka behov som finns, eftersom de inte alltid får riktig information om verksamheten.
Den handledning som Stephan Biberg och Lolo Åsberg i dag ger sina deltagare är det tänkt att handläggarna på arbetsförmedlingen i framtiden ska ge. Men hur ska de hinna med undrar både Stephan Biberg och Lolo Åsberg.

Ett lyft
Även utbildningen i yrkessvenska för invandrare hotas när regeringen satsar mindre pengar på AMS. I Vilbergen startar inga sådana kurser längre. Den sista eleven slutar i december. Hon har tvingats att förkorta sin utbildning med flera veckor.
För Simon Gevriye har kursen på Competens inneburit ett lyft. Nu tror han på sig själv igen.
- Nu vet jag hur jag ska visa att jag kan. Tidigare svarade arbetsgivarna inte på mina ansökningar och jag tappade lusten att söka jobb. Men jag har fått så mycket stöd och uppmuntran här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om