Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anna Selander: "Jag har det finaste jobbet man kan ha"

"För mig är det här kanske det finaste uppdraget du kan ha. Men när jag började i kommunen för två år sedan var det här inte något jag tänkt att jag skulle göra", säger kommundirektör Anna Selander.

"Att jobba för medborgarna i Norrköping är det finaste jobbet du kan ha", säger Anna Selander. Hennes län är 150 000 kronor i månaden.

"Att jobba för medborgarna i Norrköping är det finaste jobbet du kan ha", säger Anna Selander. Hennes län är 150 000 kronor i månaden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-04-14 06:45

26 oktober var en onsdag. Då stod det klart att förra kommundirektören Anna Thörn entledigades från sin tjänst. Samma dag fick Anna Selander frågan om hon kunde tänka sig att gå in som tillförordnad kommundirektör. 

– När jag fick frågan först om att gå in som tillförordnad blev jag lite ställd. Det var inte så att jag var ute aktivt på marknaden och sökte jobb. Jag hade jobbat två år i kommunen och tyckte att jag hade ett spännande och roligt jobb som samhällsbyggnadsdirektör, säger Anna Selander.

När hon tackade ja till att gå in som tillförordnad gjorde hon det av lojalitet mot kommunen och organisationen, berättar hon. Men tanken var först att det bara skulle vara tillfälligt. Ganska snart stod det klart att det var ett jobb som hon tyckte var roligt och hon sökte tjänsten. Hon tillträdde som ordinarie kommundirektör 1 mars.

– Jag är luststyrd. Jag tackar alltid ja till att jobba med det jag tycker är roligt och det här är ett av de finaste uppdragen du kan ha. Det vi levererar syns och märks och när vi inte levererar syns och märks det också mycket tydligt och påtalas ganska direkt till oss av både av medborgare och näringsliv, säger Anna Selander.

Under hennes relativt korta tid som kommundirektör har flera uppmärksammade händelser inträffat inom kommunen. Dels avslöjades att kommunen spionerade på misstänka bidragsfuskare. JO granskar numera kommunens agerande.

25 november larmades det om att en cyberattack inträffat mot kommunen. Kostnaden för attacken blev fyra miljoner kronor.

I slutet av 2022 presenterades ett förslag om att inrätta ett nytt utskott. Förslaget innebar i korthet att det nya utskottet var det som skulle befatta sig med extra känslig information. Utskottet skulle bestå av tre personer. Enbart dessa skulle säkerhetsprövas. Förslaget hade utarbetats av Anna Selander med hjälp av kommunjurister. Kritiken från oppositionen mot att så få ska säkerhetsprövas har stundtals varit mycket hård.

– När det gäller jakten på bidragsfuskare, välfärdsbrott, är det en viktig fråga. Vi måste komma åt de här brotten. Men har vi gjort fel är det bara att be om ursäkt och att göra rätt. Det är bra att JO gör sin granskning, säger hon.

Kan du berätta mer om cyberattacken?

– När den inträffade var vi noggranna med att vara öppna med att berätta om att den pågick. Men läser du efteråt vad vi sa så var det inte mycket vi berättade. Det var medvetet. Vi ville inte att hackarna skulle få kännedom om vilken information vi hade, säger hon.

Hur väl förberedda var ni egentligen?

– Jag skulle säga att vi mötte attacken bra. Ganska snabbt var verksamheterna igång utan större påverkan trots att vi stängde ned vårt system. Vi har lärt oss saker av attacken. Vi behöver bygga ut säkerheten och hela tiden förbättra oss. För fler attacker lär komma, säger Anna Selander.

Beslutet om att begränsa säkerhetsprövningarna till att omfatta ytterst få har fått kritik av många. Vad säger du om det?

– Jag kan förstå att man kan se olika på det där. Olika verksamheter i samhället ställer olika krav. I länsstyrelsen befattar man sig med fler säkerhetsklassade uppgifter. I försvaret säkerhetsprövas i stort sett alla. Men i en kommun är det maximalt en procent av ärendena som rör säkerhetsklassad information. Jag står fast vid att det är rätt att göra den här förändringen i Norrköpings kommun, säger hon.

Men förstår du kritiken?

– Jag förstår kritiken. Men när förslaget togs fram gjordes det tillsammans med kommunens jurister och jag tycker att det här är en rimlig förändring, säger Anna Selander?

Du samarbetar nära med kommunstyrelsens ordförande, Sophia Jarl (M). Hur viktigt är personkemi i ett sådant samarbete?

– Personkemi underlättar. Men man måste kunna samarbeta med alla olika personlighetstyper. Det handlar om att vara professionell i sin yrkesutövning. Jag har haft ett bra samarbete med samtliga tidigare ordföranden, både i nämnder och kommunstyrelsen, säger hon.

Vad förväntar du dig av en chef i Norrköpings kommun?

– En bra chef är intresserad av helheten och att ta ansvar för sin del i den. Det är viktigt att vi tillsammans säkerställer hela kommunens leverans till norrköpingsborna. Det är också viktigt att man som chef har en tilltro att alla problem har en lösning och att jobba med ständiga förbättringar, säger hon.

Anna Selander

Bor: I Nyköping.

Familj: Gift och har två barn.

Ålder: 49 år, blir 50 i maj.

Jobb: Tillträdde nyligen som kommundirektör i Norrköpings kommun.

Tidigare jobb: Var samhällsbyggnadsdirektör i kommunen. Har jobbat på Sjöfartsverket och i Nyköpings kommun i olika positioner.

Utbildning: Är civilingenjör med specialiteten geodesi. Handlar om att bestämma jordens figur och storlek, punkters läge på jordytan.

Oväntad färdighet: Driver en liten månskensgård. Där har hon blivit skicklig att stycka djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!