Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anhöriga får vänta med besök på äldreboenden

Enligt Socialstyrelsens nya råd kan personer som har antikroppar få besöka sina närstående inne på äldreboenden. Men det gäller ännu inte i Norrköping.

Enligt Socialstyrelsens nya råd kan personer med antikroppar få besöka sina anhöriga på äldreboenden, men i Östergötland står de tidigare riktlinjerna kvar tills vidare.

Enligt Socialstyrelsens nya råd kan personer med antikroppar få besöka sina anhöriga på äldreboenden, men i Östergötland står de tidigare riktlinjerna kvar tills vidare.

Foto: Emil Karlsson / Arkiv

Norrköping2020-07-17 14:00

Ända sedan mars har det varit besöksförbud på äldreboenden med anledning av coronaviruset.

I veckan uppdaterade Socialstyrelsen de allmänna råden om undantag från besöksförbudet på äldreboenden för att understryka vikten av att värna sociala kontakter.

En nyhet är att personer som kan påvisa att de har antikroppar mot covid-19 kan medges undantag från besöksförbudet.

Men i Norrköping får anhöriga vänta ett tag till med att besöka sina nära och kära inne på boenden.

Kommunen följer nämligen Region Östergötlands riktlinjer och regionen har valt att hålla fast vid de tidigare rutinerna tills vidare.

– Vi vet att många längtar efter att träffas, men syftet med besöksförbudet är att minska risken för smittspridning bland våra äldre. Tills vi har fått lokala riktlinjer från regionen gäller besöksförbudet fortsatt även för personer med antikroppar, säger Malin Engström, tillförordnad vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland, berättar att de precis har fått till sig den här informationen och att de måste diskutera igenom frågan med kommunerna innan de fattar beslut om en ändring i strategin.

– Vi vill kunna känna oss trygga i att vi fattar rätt beslut. Vi behöver titta på helheten. Det finns även andra delar i direktiven som handlar om trygga besök för våra äldre. Det kan man åstadkomma på andra sätt än bara genom antikroppstester, säger han.

Han menar också att det kan vara svårt för de som är ansvariga för verksamheterna att bedöma om personen som ska göra ett besök är testad med ett antikroppstest som är tillförlitligt.

– Det finns en uppsjö av antikroppstester i dag och de är olika tillförlitliga. Vårt fokus är fortsatt att skydda de äldre från att bli smittade, säger han.

I de nya råden från Socialstyrelsen rekommenderas i första hand utomhusbesök.

Besök inomhus behöver vara behöver vara mer strikt motiverade och det måste säkerställas att besöket kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi föredrar att man håller kontakten genom telefon- eller videosamtal för att inte utsätta någon för en smittrisk, men för många är det här en väldigt tuff tid. Besöksförbudet vi har idag hindrar ingen från att träffas utomhus men om man väljer att göra det krävs det att man tar ett eget ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Malin Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!