I de direkta svallvågorna efter bombattentatet mot regeringsbyggnaden i Oslo och massakern på Arbeiderpartiets ungdomsläger på Utøya i Norge ville Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, vara väldigt försiktig med spekulationer kring huruvida händelserna var riktade mot socialdemokratin i Norge.
På söndagskvällen, efter att den misstänkte gärningsmannen, 32-årige Anders Behring Breivik gjort vissa erkännanden var läget ett annat.
-- Han har berättat att han åkte till Utøya för att ge Arbeiderpartiet en varning om att domedagen kunde komma om partiet inte ändrade sin politik, berättade hans advokat Geir Lippestad till exempel för den norska tidningen VG.
Stolthet mitt i sorgen
- När det skedde kunde jag inte ana att det var en våldsman som hade siktet inställt på socialdemokratin. Han såg socialdemokratin som en symbol för samhället och kände därför ett hat mot mina norska partivänner. Men i första hand är det här ett angrepp på demokratin och på samhället, konstaterade Stjernkvist eftertänksamt på söndagskvällen.
Han beskriver terrorattackerna i Norge som ofattbara och väldigt sorgliga.
- Men mitt i all sorg kan jag ändå känna en stolthet över att representera ett parti som symboliserar öppenhet, demokrati och antirasism. Det var därför Socialdemokraterna blev en måltavla.
Infernaliskt hat
Att det var unga engagerade som hamnade i skottlinjen på Utøya gör det hela ännu mer extremt menar han.
- Sorgen blir bara ännu större, det är så fruktansvärt att unga människor ska behöva utsättas, säger Stjernkvist nedslaget.
- Det här är ett uttryck för infernaliskt hat och som alltid när unga drabbas blir man särskilt berörd. Jag har lätt att identifiera mig med det, jag har så mycket att göra med unga SSU:are i Norrköping.
- Det är hisnande att ens tänka tanken, vad hade hänt om var hundrade SSU:are, vilket det ju är tal om, hade mördats i en sådan här tragedi?
Utanför kartan
Stjernkvist berättar att han själv har varit med om många aggressiva angrepp på representanter för socialdemokratin, men vill inte göra några kopplingar mellan det han själv varit med om och den norska tragedin.
- Den här mannen hade extrema åsikter som det inte finns något som helst folkligt stöd för, de är så extrema att de knappt ens finns på kartan, säger han.
- Något sådant här stoppas inte med politisk agitation, information eller kunskap. Man mördar inte närmare 100 personer om man inte lämnat allt vad sans, balans och sunt förnuft heter bakom sig.
Samtidigt anser han att man i det här skedet inte bör koppla ihop gärningsmannen och hans dåd med politiska inriktningar.
- Man ska akta sig för att skuldbelägga mer än den som ligger bakom. Det gör att man devalverar det som hänt och förminskar det extrema och avskyvärda som skett.
Visat medkänsla
Norrköpings kommun har uttryckt sin medkänsla med vänorten Trondheim och Stjernkvist själv har hört av sig till norska vänner.
- Jag har skickat sms till en norsk partivän som är del av partiledningen och som jag lärde känna under min tid som partisekreterare.
- Det spelar roll att folk visar att de bryr sig mitt i allt det hemska.