Andreas kvarn, eller Mathonska magasinet som byggnaden hette från början, är ett av Norrköpings mest ikoniska byggnadsverk. I 150 år har fastigheten använts för att hantera spannmål. Nu möter detta klassiska landmärke en ny tid som entré till Inre hamnen.
I den nya tiden blir magasinets namn Jungfrun, något som ska signalera en nystart och har en historisk koppling, då fastighetsbeteckningen är Jungfrun.
De två nedersta planen i femvåningshuset blir coworkingytor för mindre företag medan de tre översta bli större kontorsplan.
– Vi ska tillsammans med fastighetsägaren Mannersons göra om hela huset till ett modernt flexibelt kontorshus. Vi kommer att i två våningar ha renodlad coworking, lösningar för lite mindre team och bolag, i både egna rum, men också jättefina lounger, mötesrum och allmänytor, säger Niclas Söör, vd för Dospace.
– Sedan kommer de tre översta våningarna att vara kontorsvåningar, för bolag som är lite större, som vill ha egna kontor, pentry och egna mötesrum. Men de kommer fortfarande att vara en del av helheten, huset, så trots att man kanske har ett helt eget våningsplan kan man fortfarande använda bottenvåningen och alla mötesrum som finns i resten av huset.
Dospace tar ansvar för att drifta och se till att hela huset fungerar, med service till de som flyttar in. 300 personer ska kunna arbeta här.
Mannersons har sedan tidigare ett samarbete med Dospace i Linköping. Nu utvidgas det till Norrköping.
– Det känns otroligt roligt att växa i Norrköping tillsammans med Dospace. Vi tror mycket på Norrköping, här finns ett fantastiskt driv i näringslivet och mycket fokus på nätverkande, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd Mannersons Fastigheter.
Kontor och arbetsplatser ska vara redo för inflyttning hösten 2024. Invändigt är byggnaden just nu helt urblåst. Borta är facken för silos.
– Planen har hela tiden varit att bevara huset i så ursprungligt skick som möjligt, förvanska så lite som möjligt, och återställa så mycket som möjligt, ta upp fönstren och skapa en ny portik så man ser in på den lummiga innergård som ska skapas i framtiden, säger Carl-Fredrik Grönhagen.
Han tycker att det är viktigt att det man skapar på insidan i huset rimmar med utsidan, att våningsplanen får en gestaltning som återkopplar till det ursprungliga med mycket trä och ljus.