Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Andra chansen

Kooptima jobbar för att människor med funktionsnedsättning ska komma ut på arbetsmarknaden. Vägen till arbete kan gå genom praktik och genom att Kooptima hyr ut personal.  Bakom bemanningsföretaget för funktionshindrade står handikapprörelsen i länet.

Lotta Johansson (till vänster) har börjat praktisera på Kooptima. Planen är att hon ska informera jobbsökande med funktionsnedsättning, som är den grupp bemanningsföretaget jobbar med. Therese Gustafsson är hennes handledare och jobbar som coach.

Lotta Johansson (till vänster) har börjat praktisera på Kooptima. Planen är att hon ska informera jobbsökande med funktionsnedsättning, som är den grupp bemanningsföretaget jobbar med. Therese Gustafsson är hennes handledare och jobbar som coach.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-03-12 03:00
Handikapprörelsen tröttnade på att så lite hände för deras medlemmar på jobbfronten. Alldeles för få fick en chans att visa sin kompetens i arbetslivet. I november 2007 beslöt handikapprörelsen i länet, tillsammans med ett privat vårdföretag i Norrköping, Omsorgsgruppen, att starta en ekonomisk förening. I startskedet fick man EU-bidrag. På Kooptima kartlägger och vägleder man jobbsökande med funktionsnedsättning. Deras kompetens är i fokus. Sadla om
Det kan handla om att anpassa tidigare arbetsuppgifter eller att sadla om helt och byta bransch, berättar Therese Gustafsson. Hon jobbar som coach med grupper och enskilda Hon undersöker också vilken kompetens som efterfrågas hos arbetsgivare, för att kunna matcha rätt arbete med rätt person. Visst finns det fördomar mot människor, som på grund av skada eller sjukdom inte alltid kan gå för fullt i arbetslivet. Arbetsgivare är fortfarande tveksamma till att anställa funktionshindrade, då många inte vet vad detta innebär, konstaterar Ulf Käcker. Han arbetar som konsult för Kooptima. - Man tror till exempel att människor med funktionsnedsättning oftare är sjuka och hemma från jobbet, säger Ulf Käcker. På Kooptima lyfter man fram de sökandes kompetens och inte deras begränsningar. Det kan också vara just dessa begränsningar och frånvaro från arbetsmarknaden, som har gjort att man har vidareutbildat sig och skaffat sig en bredare kompetens. Det berättar Jonny Håkansson. Han är mannen bakom Omsorgsgruppen och ordförande i Kooptimas styrelse. I begreppet människor med funktionsnedsättning ryms en stor grupp av människor, med många olika begränsningar och förutsättningar. De flesta har inga synliga handikapp. Många har skadat rygg och axlar genom monoton tillverkningsindustri. Andra osynliga handikapp är fibromyalgi, ADHD och inte minst alla människor med psykiska funktionshinder. - Mörkertalet är stort. Det finns många som sitter hemma och har gett upp tanken på att någonsin kunna arbeta igen. Dessa människor skulle Kooptima kunna göra mycket för, säger Jonny Håkansson. En mötesplats
Flertalet jobbsökande med funktionshinder är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och kommer också den vägen till Kooptima. Andra söker sig självmant hit, berättar Jonny Håkansson. Trycket på verksamheten ökar och man letar nu efter en större och mer centralt belägen lokal. Just nu bedriver Kooptima sin verksamhet i en lokal i Vilbergens centrum. Hos gruppen bakom Kooptima finns också en vision om att skapa en träffpunkt, dit människor kan komma för att ta en fika och utbyta erfarenheter. - Om man sitter hemma tillräckligt länge, så finns risken för att man börjar känna sig som en förlorare. Man är inte bara handikappad utan också arbetslös, konstaterar Jonny Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om