På stora bilden här ovan framgår hur det ska ta sig ut när HSB till sommaren 2012 har byggt färdigt. Det s k Andersénska huset har då fått sitt - här så läckert rödskimrande - motstycke på andra sidan Godsgatan.
Andersénska väckte ju för övrigt skandal vid sin tillkomst i början av det förra seklet. Det ansågs höja sig så vulgärt uppkomlingsmässigt över den övriga låga, stilfulla 1700- och 1800-talsbebyggelsen.
Kostnad: 120 miljoner
Mycket medvetet ges nu den nya skapelsen samma dimensioner som Andersénska huset. Med åtta våningar mot Saltängsgatan, vilket sedan avtar till fyra våningar mot Godsgatan.
Här ska - med 120 miljoner kronor i produktionskostnad - bli bostadsrätter, alltifrån två till fem rum och kök, i detta magnifika läge. Med utblicken mot Strömmen, och mot de vackra stadskonturerna där bortom.
Dyrast först
21 av de 38 lägenheterna är sålda, upplyser HSB:s byggchef Lars-Erik Hjortstig. Efterfrågan har ända från början varit stor - och det var de dyraste lägenheterna, som gick åt först. I synnerhet femrummaren högst upp, på 137 kvadratmeter och med prislappen 5,3 miljoner kronor.
Men faktiskt kommer det att finnas två ännu större lägenheter i huset. I två fall har nämligen de blivande bostadsrättsinnehavarna velat köpa och slå samman det som på ritningarna var en trea respektive en tvåa. Man har då fått varsin femrummare på 156 kvadratmeter.
Det finns också fler både tvåor och treor, varav den "billigaste" betingar 1,1 miljoner kronor. Men då har man ingen utsikt mot Strömmen, utan bara mot den närmaste statliga verkslängan.
Gammalt hus
På den här tomten låg förr i tiden ett 1770-talshus, Scheriniska kallat. Det revs omkring år 1980, vilket väl så här i backspegeln kan sägas ha varit lite förhastat. Någon brådska var det ju uppenbarligen inte.
På tomten fanns också ett gårdshus i trä från 1700-talet, som HSB helt nyligen sett till att riva. Något som också tilläts i detaljplanen, som stadsplaneringsnämnden antog häromåret.
- Men det huset blev också förstört för länge sen, redan på 70-talet, säger Lars-Erik Hjortstig.
- Man byggde helt enkelt om det, till något halvmodernt i 60- eller 70-talsstil. Framför allt så borrade man i källaren, så att de gamla granitmurarna där är genomborrade på flera ställen. Och så går det kulvertar emellan.
- Huset har ingen 1700-talsprägel kvar och det konstaterade också Ann-Charlotte Hertz, som då fortfarande var stadsantikvarie. Därför fick vi lov att riva det, efter att först ha dokumenterat det noga.
Så långt alltså det bygge, som igår fick sin blygsamma inledning med några första spadtag.
Lite längre bort på gatan, på andra sidan om Gubbens trevna trädgård, har man emellertid hunnit desto länge.
Där, i korsningen med Orangerigatan, pågick för inte så länge sedan arkeologiska utgrävningar i Louis de Geers 1600-talsträdgård. Men därefter har det byggts för fullt, och kvarterets nya konturer låter sig nu ses klart och tydligt.
Här bygger Sverigehuset 47 bostadsrätter, med inflyttning till våren och priser mellan 1,1 och 3,1 miljoner kronor.
Nytt och gammalt
På senare år lär det inte ha varit fler än högst tio personer, som bott här längs Saltängsgatan. I övrigt är det olika slags verksamheter, som här inhyses.
Nu stundar nya tider vid denna gamla gata. Eller, kan man lika gärna säga: Gamla tider återvänder.
Under stora delar av både 1800-talet och 1900-talet var detta ju fashionabla bostadskvarter. Som det nu åter kommer att bli.