Varje år sedan 2018 undersöker Östsvenska Handelskammaren hur det står till med jämställdheten inom bolagsstyrelserna inom kammarens upptagningsområde Östergötland, Gotland och Sörmland. I stort har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ökat under varje år sedan man började mäta. För Östergötlands del har andelen kvinnor i styrelserna ökat lite grann under 2022 jämfört med 2021. Det handlar om en ökning på 1 procent till 24 procent. Gotland toppar Sverigelistan. Där är andelen kvinnor i bolagsstyrelserna 30 procent.
– Det som är mest glädjande är siffrorna över hur stor andel av medlemsföretagen som har minst en kvinnlig styrelseledamot. I Östergötland hade hälften av våra medlemsföretag minst en kvinnlig styrelseledamot 2021. Nu är siffran 58 procent, säger Jonna Hedlund på Östsvenska Handelskammaren som är projektledare för 100-listan som syftar till att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna.
Gotland har störst andel kvinnor i bolagsstyrelserna sett över hela Sverige. Jonna Hedlund tror att det beror på att det kvinnliga företagandet är starkt på ön.
– Det vanliga är att man väljer folk till styrelserna ur sitt eget nätverk. Och är det många män i nätverket så verkar det vara naturligt att man väljer kompetenser därifrån. Vi jobbar för att man ska bredda kompetensen och kanske ta in styrelseledamöter utifrån. Det lyfter ofta ett företag, säger hon.
Bland de undersökta företagen har 15 procent av bolagen i Östergötland en kvinnlig vd. Undersökningen visar att bolag som har en kvinnlig vd också har större andel kvinnor i bolagsstyrelsen. Man skriver till och med i rapporten att: "Resultatet återigen visar att andelen kvinnor i styrelsen är så pass mycket högre om vd är kvinna visar att det finns ett samband mellan andelen kvinnor i styrelsen och i ledande positioner i företaget i stort".
Jonna Hedlund tycker att den nya rapporten visar att det går framåt med jämställdhetsarbetet. Samtidigt säger hon att det finns en del kvar att göra.
– 2018 var det 16 procent av ledamöterna i de undersökta företagen i Östergötland som hade kvinnor i bolagsstyrelserna. I dag, 2022, är det 24 procent. Så det händer saker. Sen kan jag förstå den som tycker att det går för långsamt. Men det bevisar bara att arbetet måste fortsätta, säger hon.