Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Amorteringsfria bolån ökar

Allt fler hushåll i Sverige betalar inte av på sina bolån, utan nöjer sig med att betala räntan. Det berättade igår Ekot och enligt deras undersökning har mer än hälften av kunderna hos de största bankerna amorteringsfria bottenlån.
- Det är dock väldigt individuellt och normalt inte något som vi rekommenderar.

Norrköping2006-10-11 06:00
Det säger kontorschef Mats Nestor på Swedbank, före detta Föreningssparbanken, i Norrköping.
- Framförallt rekommenderar vi alla som belånar sitt hus högt, att göra en amorteringsplan. Jag tror att undersökningen som Ekot gjort, speglar att man delar upp sina lån till huset till flera lån.
- Exempelvis om jag har 1,5 miljoner kronor i lån och fördelar dessa i tre olika lån med olika löptider. Ibland dessutom med ett så kallat topplån.
- Då väljer man ofta att lägga all amortering på ett lån, exempelvis topplånet, och låta övriga lån vara amorteringsfria tills vidare.
- Visserligen handlar lån alltid om individuella lösningar, men i såna här fall med hög belåning, rekommenderar vi alltid en viss avbetalning.
Hur mycket?
- Det varierar mycket, men om vi tänker oss att en familj köper ett hus för två miljoner och belånar det högt, så brukar vi rekommendera att man betalar av 300.000 på 10-15 år, det vill säga cirka 30.000 per år i avbetalning på topplånet.
- Så har det alltid fungerat när det gäller husköp och så fungerar det än idag, menar Mats Nestor.
- Om man däremot har betalat av topplånet på sitt hus eller bostadsrätt och kanske bara har exempelvis 500.000 kvar i lån på ett objekt som kanske är värt 1,5 miljoner, så är det inget krav att man måste amortera på lånet. Då kan man ju istället använda de tänkta amorteringspengarna till exempelvis fond- eller pensionssparande om man så vill.
Enligt Ekots undersökning är det 61 procent av låntagarna hos Swedbank som har amorteringsfria bolån, 65 procent hos SEB och 54 procent hos SBAB. Hos alla de här tre låneinstituten har därmed andelen amorteringsfria bolån ökat sedan förra undersökningen 2005 ökat med upp till 20 procent.
Bengt Turner, professor i nationalekonomi varnar i Ekots inslag människor för att ta amorteringsfria lån:
- Hushållen löper större risker, för utan amortering finns det mindre utrymme för återbelåning, om man exempelvis behöver göra en takrenovering i framtiden. Så man bör absolut amortera på sina lån för att kunna göra investeringar och långsiktiga renoveringar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om